Učitelj

967

в). Да се брине о штампању дела, за које главна скупштина реши да се о друштвеном трошку штампају.

т). Да прикупља од месних одбора израђени матријал за лист.

д). Да тромесечно даје главном одбору извод својих рачуна

ђ). Да се брине о друштвеној књижници, е). Да бира уредника било из своје средине или ван ње, само вазда стручно лице за тај посао.

Члан 41.

Редакциони одбор моћи ће утрошити сав приход од листа на издавање и уређивање његово; на набављање нужних листова и најновијих дела по педатошкој струци као и других ваљаних Ењига за друштвену књижницу, а по потреби и могућности и на награду уреднику или главном сараднику. У случају да усљед оскудице дође у питање опстанак листа, редакциони одбор ће моћи из друштвене касе изузети потребну суму, која на једну годину не сме прећи преко 500 динара.

МТ. Закључак. Члан 42. Ако би кад год наступиле какве неприлике због којих би морала, заједничка радња удружења да престане,

главни ће одбор — или сам преседник, |

оу с>~

или три члана главног одбора — бити дужни сав друштвепи новац предати управи Фондова, на чување и капиталисање; а признаницу управе фондова, и осталу друштвену имовину: аркиву, Књижницу и друго предаће на чувања управи прве учитељске школе.

Члан 43.

И новац код управе фондова и имаовина друштвена код управе учитељске школе, стајаће све дотле док се не би по ново образовало, овако исто удружење и са овим истим правилима и у том случају ново ће удружење постати госполар и новца, који се буде налазио код управе фондова и имаовине која се буде налазила код управе учитељске школе.

Прелазно наређење, Члан 44.

Ове измене“и допуне у правилима учитељског удружења, извршена, на основу члана 55. „правила за учитељско удружење,“ која су надлежном влашћу потврђена актом од 28 октомбра 1881 год. бројем 17.809, важе пошто се надлежној власти доставе на. знање.

Ове измене и допуне потврдила је

надложна власт под бројем 10.074. | 27 Јула 1882 год. 21 Јула 1882 год.

у Београду.

бто св

ОДГОВОРИ

4. Г. П. — Прокупље. Шрпмили смо 18 динара

претплате. Учинићемо по писму. Кад добијете но- |

ва правпла, онда се по њима управљајте.

Мих. От. — Сићевац. Учињено је по вашем тра- |

жењу.

| Пет. Б. Белица. Новац је примљен. Стрпите се док добијете нова правила учит. удруж. па се по | њима управљајте.

| М.А — Неготин. Примили смо 4 дин. и испра| тили све бројеве што сте тражили.