Učitelj

394.

које постављају у питање живот, а ла ли је преча углађеност чула осећања или животе Свакако пречи је живот. Према овоме бесмислица је остављати важније пита“ ње- не решено и не отклоњено, па лаћати се спореднога. Оставити живот у опасности, па тражити развијеност осећања. Ова, замерка пеможе се нама пришити што иста“ космо важност чула осећања. Ми када смо ово учинили, ми смо имали ва уму и имамо то, да радећи на другоме не треба за-= боравити ово чуло осећања.

Ми препоручујемо свакој матери, да ради на развитку овога чула. Да би ово извршила она ваља, извршив досадање захтеве по развитак физички детета, да чува дете од затупљивања тога осећања. Шта је то затупљивање сама ова реч показује. Затупљивати чуло осећања значи ломити његову оштрину, Финоћу ; чинити га неспособним, ла поставља разлике међу предметима, који су у задатку њему, да их осети. Ово се пак може учинити прекомерним надражајем и наглим променама у овом надражају. Излажите матере ово чуло детета у разним Фазама осетљивости ; стављајте разне предмете, које ово чуло осећа, да га, драже, али при овоме дражењу имајте на уму умереност. Разлика, умереност надражаја и поступност јесу чињенице које терају ово чуло, да циља ка своме врхунцу; јесу узроци преврата у култури и цивилизацији; у природи и у друштву.

Осем овога чула осећања имамо и чуло кушања и мирисања. Оба ова чула у колико су потребна по сама човека у толико су потребна и по општим друштвеним ивтересима. Кушањем и мирисом сазнаје ч0-

век шта је добро за једење и ди је добро.

да се живи, а ди не. Из овога се и види корист од ових чула. Они припомажу, да човек не увуче било у виду хране било у виду ваздуха отров и тако да не пропадне.

Осим овога ова два чула имају још уплив на развитак његове интелигентне снаге, па и друштвене. Но питање је, када она могу извршити све ово 2 Када су слаба сигурно не, а још најмање, када нису развијена. Олабост њихова зависи од повреде самих чула, а и од повреде физичне стране 40векове. Ако је Физична страна, повређена, опа упливише на каквоћу крви, а каквоћа крви одређује здравље или слабост чула. Олабости ове врсте више су физичке, но има и духовне слабости, Т. ј. оне које сме- _ тају да ова два чула врше своју улогу У духовној страни. У свему ваља чувати 40века. од слабости, дете још више, па дакле и сама чула или боље рећи ваља и њих васпитавати. У чему се састоји васпитавање ових два чулар Ево у чему.

Свему има границе. Ако се дегод прекорачи ова граница дешава се рђаво, ако је дрво оно пуца, камен такође, а ако се та граница пређе ма у чему код чула, чула се кваре. Од прелаза граница ваља их чувати. Чула имају своју границу осетљивости и ваља се чувати, да се та граница не пређе. Осем тога она не раде т.ј. нису у стању, да свакада раде оно чему вије време. Тако кушање и мирисање у млађим годинама нетреба оптерећавати јаком љутином или каквим сланим предметима или јаким мирисима или смрадом. Од свега овога ваља се чувати. Истина ваља пуштати децу да њихов језик и мирис куша све, али имајући у виду то, да свашта, није за њих, јер им квари чула. Осим овога, никако нетреба после љутог пустити му слатко сувише, или после . у опште у прелазу код ових два чула с једног па друго ваља се држати поступности, као што човек поступно с басамака на басамак нење се тамо гди хоће.

(НАСТАВИЋЕ СЕ.)

с ПИ ни