Učitelj

895

0 Милошу Стојићевићу —- Поцерцу.

(Предавање, за овновну школу, из српске историје).

Ра

Пре него што пређем на само предавање, оћу да кажем неколико речи о предавањима. Кад је покренута мисао о учитељском улружењу и издавању његовог листа, чуо сам од самих покретача да ће половина, листа бити све штампана, практична, предавања. Шта видим данас» Видим изађу по 5-6 бројева а нема ни једног предавања. А шта је узрок овомег Овоме није узрок што. нико од учитеља не уме да напише предавање, него је узрок немарљивост (да не рекнем лењост) код свију оних, који из свог практичног рада у школи умеју да, напишу врло добра предавања а неће; а таких ја знам доста. Може бити да ће ми неко рећи: „е па деде ти вредни што не пишеш.“ Томе бих ја одговорио: ја брате још немам довољно практике из школског рада, ја сам тако рећи јуче изашао из школе, а има за то много способнији учитеља, од мене. Због вамсности штампања проктичниг предавања из појединих предмета који се предају у налшим основним школама, мислим, да би добро било, да сваки учитељ, који се осећа способан, напише по 2—83 предавања из ког оће предмета, па нек пошље да се штампа у „Учитељу“; овим би за кратко време пмали велики број готових предавања.

Молим сваког учитеља да учини у овом правцу колико који може, а ја ово почех, и колико сам способан видећете одма, а критика на овом истом месту требала би то да покаже, али ње у „Учитељу“ има врло мало. Шта је овоме узрок не знам потпуно ; или је добро све оно што се штампа у „Учитељу“, или нико није способан за критику, али чини ми се најпре ће бити узрок ово: нико неће да критикује од оних, који су за то способни.

Напред помињем да за ово предавање треба да је познат Шабачки округ деци, јер се све ово, што се прича о Милошу

догађало у том окр. сад прелазим на само предавање. :

Јесте ли слушали што год о Милошу Стојићевићу Поцерду 2 Слушајте, ја ћу да вам причам о њему.

У окр. Шабачком, у срезу Поцерском има једно село које се зове Врањска ; из тога, села био је родом Милош Остјићевић Поцерац. Кад је порастао колико ви сад што стени он је учио да чита и пише, али он није учио у школи као то ви, него је учио код калуђера, јер у оно време у Србији није било ни школа ни учитеља, него су децу учили калуђери и попови у манастирима. Милош је био код својих родитеља док год је порастао велики и постао јак. Кад је одрастао велики он је био писар код неког кнеза Илије Марковића, који је тада био буљубаша, у том крају који се зове Поцерина. Ко зна да ми каже шта је то буљубаша 2 Кад су Турци прешли преко Дрине у Мачву, они поарају и попале цео окр. Шабачки ; тада се онај кнез код кога је Милош био писар преда Турцима, а Милош није хтео, и ако су му Гурци тада заробили мајку. Да не би Турци далеко у Србију ушли, дође Кара-ђорђе, који је онда устао био против Турака да их сузбије и тада постави Милоша за војводу.

СОлушајте сад ћу да вам причам како је Кара-ђорђе поставио Милоша за војводу.

Кад је Кара-ђорђе- дошао у Бељин, то је једно само подалеко од Саве, он одбере једно 250—800 момака најбољих. Они обују сви опанке као и он, оставе сабље, а, узму ножеве и понесу два товара Фишека, па оду на једну ћуприју, куда Турци пролазе и прогоне многу пљачку. Људи који су били оданде родом, одведу их на ћуприју, ту увате бусију и поставе стражу. Шта је то бусијар А шта је то стража