Učitelj

50 _

ских ствари већином људи зналци и вешти у том послу, тим више што су неки од њих у пређашње време и сами били учитељи, и при том они иду 842 улешпавањима, каја су ма где измишљена и траже савета и упутева од признатих педагога и лекара. (0 тога они граде предмете добре каквоће, и како тражење бољих потребних ствари постојано расте, то бу и они у стању да продају своје производе по јеФтиној цени. На тај начин предузимачи имају лепу добит, а школе добре предмете по јефтиној цени.

Садашњи поглед америчких педагога на школски намештај, као што смо кавали, готово се ни у чему не разликује од погледа бољих европских педагога, и своди се у овоме:

1)уБачка седишта. Сви педагози признају велику важност седишта по здравље ученика и по њихово Физично развиће и одсудан значај њихов но правилно развиће раста, имајући у обзиру, да деца најбоље године растења проводе на школској клупи. С тога треба да седишта и ђачки сточићи (лат. рируши) буду што удеснији и бољи за здрвље ђака. Обучавања о томе предмету у извештајима свију суперинтендемата има тако много, да се из њих могу саставити читаве свеске. Од свију садашњих образаца школског намештаја сматрају се као најбољи „пулпити“ и седишта, која је измислио Бантерое. Место ученика одвојено је, седиште је од дрвета , оно се може покретати на више пи на ниже, округлог је или квадратног облика: помоћу винта може да се издигне до произвољне висине. На предњем делу пулпита налазе се Фијоке за књиге и свешчице за прибе-

лешке. ПШулпити и седишта стоје на гвозденим ногама. Дужина пулпита мора бити 2. стопе, вивина 25—29. палаца и ширина 18 пал. У том се погледу признаје као ауторитетно мнење Вирхова, који је на бечкој изложби 1878 године промотрио све обрасце школског намештаја и дао своје мишлење о том предмету с хигијенског гледишта.

9) Учитељски сто, по мнењу америчких педагога, мора бити у счакој школи сасвим по захтевима технике. Он мора бити дугачак 6 стопа, а 15 палаца висок [т. ј. без ногуј и мора бити раздељен на два подједнака дела. Тај сто мора стојати на узвишењу — платформи ради бољег надзора над разредом „Иза платформе на северном дувару мора се налазити:

8) Црна табла. Тај је предмет прве важности при предавању у школи. Она мора бити широка највише 4 стопе. У богатим школама сада се употребљава, или велика графитна даска начињена за ту цељ, или се пак сам дувар обележи црнилом, да би послужио при предавању или се намести на дувар особита врста мушема [5ајед си, која се гради помоћу специјалног састава из графита и одлично служи при предавању. У опште се препоручује да у основним школама буде не једна већ неколико табла, да би на њима могао радити што већи број ђака, док учитељ прегледа школски рад итд.

8) Други школски предмети, који су потребни за добро уређену школу, јесу ови: дуварни сатови, звонце за сави-

„"вање и распуштање ђака, столице за

школске посетиоце, |који су у свима

а