Učitelj

391

америчким школама жељни гостиј, ветаоница за аљине са гвозденим кукама, и клинчићима, термометар, збирка географеких мапа, атласи и глобуси, справа за показивање рачуна и збирке за употребу при предавању. У садашње се време америчке школе сваке године пуне брзо и обично свим тим предметима,судећи по казивању ревизора У по извештајима суперинтендавта. Општи захтеви односно школског намештаја састоје с овде у томе, да сви школски предмети буду лепи и пријатни по облику, добре каквоће и добре израде.

МШ, Класификација америчких школа.

Класификација у сваком предмету јесте врло важан, а у исто време и врло тежак посао; али класификација америчких школа преставља знатне тешкоће због њихове велике разноликости и по називима и по курсовима и по разним местним приликама. Међу тим, не разумевајући класификацију школа, није могуће да се схвати смисао, садржај и одношај школа међу собом. Без те класификације страни педагог овде је налик на путника у непознатој шуми без компаса и вође. Тешкоћа класификације америчких школа увећава се још тиме, што у свој америчкој педагошкој књижевности нема готово ништа у том погледу тврдо у"становљено и опредељено; сами амерички педагози не слажу се међу собом и иду до противречја. Да би нашао кључ за ту класификацију, писад је био принуђен да прочита мпого програма разних школских завода и извештаје суперинтендента појединих држава а нарочито суперинтендента графства, и

само пелетог досадног и ситничарског рада, писцу је иопало за руком да изради такву класификацију америчких школа, каква одговара правоме стању ствари.

Ове америчке школе, као што је свуда узето, могу се поделити на 4 категорије : основне, средње, више и професионалне школе.

Основне школе.

У здруженим државама северне Америке има 3 ступња основних школа : 1) прва школа [ргтагу већоој, 2) друга школа [весопдату 5ећоој, која се такође назива и међу времена [8пфегтефаће већоо] т. ј. школа између прве и граматичне школе] и допуњујућа школа [адпапсед зећоој, и 3) граматична школа, |сташиттав већоој.

Прва школа обухвата у себи 3 врсте школа : а) дечији врт, в) неорганизоване школе [ппстадед већоој и с)органивоване школе |стадед већој.

Кроз ову основну школу пролази сва маса америчке деце. На тај начин, 0сновна школа овде је у 3 разна облика; прва, друга и граматична саставља у најширем смислу основну народну школу, основу и почетак просвете и умног развића свег америчког народа.

Она лица, која ма због којих било прилика нису могла добити образовање у основној школи, дибијају га после у специјалним заводима за ту цељ. С тога основној школи треба додати: а) празничне школе, 6) вечерње школе и в) школе за одрасле. Основним школама, треба додати и школе за, слепе, глувонеме, сумануте и заводе за потребу малолетних преступника и заводе за си-