Učitelj

А

на северо-исток до наше границе, а одавде право на север, те се код Раче улива у Саву. С десна прима још Жеотину и Лим. Обе ове реке теку на северо-запад.

Босна има такође два крака. Источни крак зове се Миљацка, и извире испод планине Игмана и тече на северо-запад до више Зенице. Други крак је Лашва, која, извире испод планине караулске 4 сахата, далеко од Травника, и тече на исток, те се са Миљацком састане више Зенице, одавле под именом Босне тече право на север и улива се у Саву. И она има својих уточица.

Врбас пзвире испод планине Зеца спроћу окуке Неретвине и тече на север, те се улива у Саву.

Уна извиреу Хрватској испод динарских планина, тече прво на. северо-запад па на северо-исток до утока свог у Саву.

Сава извире у Крањској и тече на исток, те се код Београда улива у Дунав (обе су ове последње реке пограничне).

Неретва извире у Борчу испод планине Гредеља. Тече прво на северо-запад па скреће на југо-запад и најпосле на запад до јадранског мора где се и улива,

Требишница извире у Гацку испод Лебршвика, и зове се Муштица, и пошто дође до у дно поља гатачког, увире у један понор (јаму) у селу Меданићима. Други пут извире у Фатници (више Билећа) где одма и увире поново. Трећи пут она извире испод Билећа и тече на југ од именом Требишница, па од Требиња право на запад. Пошто прође Требиње и поповско поље, опет увире у понор. И четврти пут на ново изворе у Далмацији под именом Омбле или реке, и утиче у јадранско море.

Пропитивање.

ТЕТ. Блипла.

И ако се у Босни и Херцеговипи велике планине, и ако тамо падају велики снегови, то је опет тамо доста умерена клима; а нарочито у Херцеговини је још умеренија него ли у Босни. Херцеговина је више на,

југу и ближе мору, па зато је у њој и клима, блажија.

ТУ. Природнн про изводи.

а) Животиње. Осим домаћих животиња, у Босни и Херцеговини има још и дивљих (шумских) животиња, као : курјака, медведа, срна, лисица, зечева, ит. д. Има још неких животиња, који у нас ређе има, као: дивокоза, срна, дивљих свиња и куна.

6) Биљке. Казао сам, да су планине у Босни ин Херцеговини покривене разноврсном шумом, као: буковином, церовином, растовином, врбовином, липовином, јасеновином, јаворовином, смрчевином, једовином, боровином, клековином и т. д. У Босни има доста дрвећа, на којима воће рађа. Нарочито су тамо добре шљиве (дрвета) на којима роде боље шљиве него ли у нас што рађају. Бошњаци за њих узму годишње до милион динара. У Херцеговини опет има смокова дрвећа, а па неким местима. (крајем мора) има и маслинових дрвета и винове лозе. Особито су добри виногради око Мостара где се добија добро чувено мостарско вино. И пиринач у Херцеговини може да успева. И друге врсте биљака у Босни и Херцеговини могу да успевају као: шпеница, раж, јечам, кукуруз, овас, просо, крупник и елда. У Херцеговини на неким местима не може да успева кукуруз, пасуљ и друге зелени, јер им не да снег сазрети, који почне падати у августу.

в) Минерали. И руда у босацским и херцеговачким планинама, а највише гвожђа, и каменог угља. Но има и других минерала, али се тамо до сада није ни радило на. томе, јер Турци нису вешти били да ископавају руде из земље, као што је у томе вешт Шваба.

У. Становништво.

1) Број и занимање. Босна и Херцеговина, су по простору нешто веће од наше Краљевине, а становника је мање у њима за једно 400.000 душа. Обе провинцаје велике су 51.100 [] км., а Србија је велика 48.589