Učitelj

те се још мало — рекох им —- па ћу вам после причати. Али нађите по више љубичице (они је познају), и то немојте кидати само лист, већ све онакб из земље извадте ! Већ је 4 сах. било прошло. Ја их зовнем све. Имате ли сви љубичицу (неки немају, јер је још нема доста). Покажи ми руком, које је било у земљи» (Корен показује). А на земљи» (Показује стабло, лишће и цвет). Ово што је било у земљи, зове се корен! Запамтите! Покажи руком, које је то! Како се зовер Покажите сви Кажите сви како се зове2 Ово што је на земљи зове се стабло а ово дист а ово цвет — и од њих све то тражим да цонове оним редом као и код корена. (Они познају љубичицу — као и многе друге биљке, али називи: корен, стабло, круница, чашица, прашници, тучак; то је за њих непознато. Сигурчо у П. разреду није учено, а репетанти ваљда заборавили ! .. .). Како се зове ово што је најлешше код љубичице> (Цвет). Пазите сви у корен! На шта личир (На конце) Јесгт, ово се зову жилице !

Шта долази одмах после корена 2 (Отабдо). Какво је по бојир (Зелено). А по облику (Дугуљасто). А по величинир Шта Долази после стабла (Гранчице). Шта има на њима» (Листићи). Какви су листићи по бојирг А по облику. На чему стоји цвет Р (На петељци). Погледајте'оздо у цвет! Шта видитер (Мале листиће), Пребројте их! Колико их има 2 (Пет). Какви су по боји Ови листићи зову се чашица за то што у њима стоји цвет као у чаши ! Колико има ових других листића > (Пет). Какви су они по боји > (Љубичасти а има ево и белих; за то што су љубичасте боје зовемо је љубичица). Видите,

ЦРНА

| Да ли су сви ови листићи једнаки > (Нису). Шта је код љубичице најлепше 2 (Ови листићи). За то што су ови листићи најлепши зову се круница. (Пре сам им показивао насликану круну). Ово унутра у цвету зову се прашници ! Запамтите! Пребројте их, колико има (Пет). Ово унутра зове се тучак! Запамтите ! Које се зову прашници, покажите! А које је тучакг — Би „Љи могло дете да живи и да расте а да не једе» (Не би). Тако исто ни ова љубичица не би порасла, а да се не храни! Чиме ми узимамо храну 2 (Руком). Па онда куд је мећемог (У уста). Шта онда радимо 2 (Жваћемо, па после гутамо).

Место руку н уста, љубичица ево овим жилицама узима храну из земље, и тако порасте! А да л би дете порасло и мотло живети, кад би га затворили у какву собу, да не види ништа, и да не може да дише овако леџо, као ми овде у пољу 2 (Не би). И љубичица није могла да расте Лок није овако сијало сунце као сад! Запамтимо да и љубичица не би могла да живи и расте без хране, светлости, топлоте и ваздуха, као и човек.

Ово овако поновимо још једаред путем враћајући се. При уласку у варош, разиђемо се сваки својим кућама, са радосном успоменом на данашњи дан. Све о љубичици може се поновити у школи а за ово згодан је „Невен“ 1882 год: бр. 6 са цесмом од чика Јове, тада треба да дође и употреба — у разговору у пољу, ја сам то заборавио.

26. Фебруара 1884 год. Власотинци.

јивоин ј МИЛОЈЕВИЋ.

РА Вила

ПРЕДАВАЊЕ У ТУ. РАЗРЕДУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ.

Т. Иле и границе кнежевине.

Ова, српска земља у старо време звала се Зета, а Црном Гором су је Турци про-

звали. Она се налази на југу од Херцеговине. И границе су јој ове:

Са севера и сев запада Херцеговина ;