Učitelj

__29

олбор наводи разлог да ће лист пропасти он заборавља да редавциони одбор има права да одређује цену. Даље редакциони одбор има права да из друштвене касе изузме 500 дин. а кад буде скупштина сазвата да се изпцесе мана, промена правила да се одобри. Што се тиче предлога Да нам се не даје помоћ, ја сам томе противан, онда може удружење да и не постоји због самог листа, јер се лист може издавати и на други начин.

Известилац Протић. Ја сам мало пре заборавио да поменем за цељ удружења. То се поглавито тиче чл. 2. став 2. статута. Они који за измену штатута приписују овом члану мање више карактер 10литички, а то веле да се огледа у томе што наше другове у нужди помажемо. Наше удружење не носи никако политички ка“ рактер оно је просто једно просветно удружење. То би могло бити само онда кад би се ова помоћ односила на политичке раднике, а то не стоји. Да је ово истина позивам се и на то што имаин других удру“ жења са истом цељи па она опет постоје, и нису према новом закону о удружењима укинута. Баш ва против и да постоји противнички разлог, ово не би морало да изазове промену штатута, Данас су учптељске породице осигуране њиховим Фондом и ми их нећемо помагати, овај разлог није могао да убеди одбор да би чак и правила ваљало променити. Ми мислимо да ће једино ова цељ да уништи учитељско удружење. Наша се правила никако не косе са законом, а то је одбор имао на уму. Јер онако исто, као што се главног одбора тиче опстанак нашег удружења, тиче се и известиоца. Појам о измени једног члана штатута даје нам смисао измене целих правила, а чим се мењају поједина правила ома се штатут цепа и тражи се нов од власти. Али решење које скупштина донесе има санкцију скупштине, а не тражи сапкцију власти. Г. Никетић наводи као разлог још и то што пододбори упрогашћују новац и вели да су с тога они хтели да сав новац долави у главну благајну. Мени је било нејасно из кога ће извора да по-

пуњују своје потребе месни пододбори. Они веле да ће се у том случају поједини пододбори обраћати главном о;бору и то врло заметно..... У нашем штатуту врло добро стоји да се ', новца шаље каси, а "|, да остане пододбору. Што се тиче напомене г. Накетића да је извештајни одбор једног по једног члана позивао а не цео одбор, имам да објасним ово. Још у почетку скупштинског рада опазила се нека натегнутост. Напротив стоји то да смо чланове одбора тражили по целој вароши, и ми их нисмо могли да нађемо, налазили смо их једвог по једног, и ја мислим да за ово има да се припише извештајном одбору заслуга. Г. Никетић је требао одма све што је спремљено за радњу скупштинску да преда председнику, и да каже за тун ту ствар, спремљено је то и то.

Цетар Никетић. Молим вас да говорим против напада на главни одбор. Не стоји никако да није могао одбор да се нађе јер није никако одбор ни тражен. Овде је председништво нека то осведочи.- кад је дошло до претреса штатута, они су били код секретара и главни одбор није крив што је секретар био у вароши, да је ко позвао одбор да поднесе своја објашњења, одбор би их и подпео. Овде излази да је главни одбор био највећа лењштина.

Драгутин Марковић. Ја мислим да је скупштина довољио обавештена. Ако је скупштина вољна да се реши, онда ја неђу да говорим. (Вољна је. Жагор).

Председник. Молим вас господо, да, ставим питање: ко је зато да се ово питање реши тај нека седи, а ко је противан т. ј да се још говори тај нека устане. Већина седи. Дакле решено је да се више не говори. (Жагор; вичу није решено). Молим вас господо, да поновим још једном питање, ко је за то да се реши тај нека седи, а ко је противан нека устане. Већина, седи Дакле је решено да се не говори. (Велики жагор).

Председник. Молим вас господо, пре но што решимо овај предлог дајем у, часа одмора.

(Настаје одмор)