Učitelj

ПИ

185

кнез Већислдав њено тело у храм св. Ђорђа прашког, где и данас почива. Драгомири није било по вољи, што зависи од Немаца. Како је једном у љутини увредила посланика Хенрита Тичара, то је он Чашкој огласио рат и до Прага дошао. Драгомира није имала довољно војске да се с успехом одупре Тичару, за то није могла друго да чини, но да уступи влади сину Већиславу. 1. Већивлав и Болеслав.

Кнез Већислав уговорио је са Хенрихом Тичарем мир, обећавши да ће плаћати годишњи данак!) (928 г.). Пошто је се попео на шлесто, подизао је многе школе и цркве, од којих нарочито ваља, да споменемо храм ев. Вита у прашком граду. При 60гомољама послуживао је у олтару и својом руком справљао причешће и вино за службе божије.

Да би народ научио вери, позвао је немачке свештенике, јер Маџари у то доба раскинуше везу с Грчком. Властољубиви“ његов брат Болеслав, који је управљао покрајином око старе Болеславе, љутио се на њ, што је тако веран остао немачком цару. Није се могао сетити да кнез тако чина да би се сачувао од Маџара, ну земљи веру унапредио. Кад је Већислав на, прославу и крштење братанца свогаз) дошао у Болеславу, Болеслав заповеди те га убију не црквеним вратима, кад је на јутрење полазио (Јуна 28. год. 985.). По његовој смрти ступи на кнежевски престо Болеслав |-ви, названи сурови, који је

одмах отказао плаћати годишњи данак немачком цару Отоњу, и из земље изагнао "све Немце. Због тога настаде четрнаестодишња. борба, која с почетка, беше корисна, по Болеслава, јер потуче на њ послате Тиронтце и Баварце; али кад Отон до Шрага дође и поче га освајати, Болеслав, да би се сачувао од даљих губитака, покори му се и обећа плаћати годишњи данак и помагати противу Мапара, који су плевили немачке земље. И послао му

_ је хиљаду наоружаних људи, који су по-

магали Немцима те су одржали победу над Маџарима у страшној битци код Аугабурга (955 г.). Остатак потучених Маџара хтеде се осветити Чесима, али их Болеслав на граници тако дочека и потуче, да од то доба више не нападаху. Тада им је отео чест Светоплукове држбове која се пружаше са обе стране реке Мораве и придружио је Чешкој. Освојио је такође и чест Шлезије. Помагао је земљорадњу в рударство, и први ковао новце. Поданике је бранио од владика, омеђио велику моћ властеле и тим осигурао своју владу, а Чешку оснажио. Кад је почео да се каје за недело брату учињено п тело његово сахранио с великом почашћу у храму св. Вита, чешки му је народ опростио ту велику погрешку и почео га волети. Страквас, његов другорођени син, покалуђерио се и описао историју свога времена. Кћи Болеслављева Дубравка удала се за пољског кнеза Мћислава и њега с народом обратила у веру Христову. Болеслав 1-ви. са називом сурови умр'о је 957. г. после. славне владавине од 32 године.

ИЕ А НОВА а

1) Овај годишњи данак беше 120 волова и 500 гривана сребра. Једна сребрна гривна

беше око 42 дин.

%) То је други син Болеслављев СЏамодруг, кога назваше Страквашем,