Učitelj

тога ради израдити спискове онога, без чега ни једна школа не може бити, а о осталоме, да у своје време издаје школским ошштинама и наредбе и препоруке. Општине су дужне набавити све оно, што би учитељ према поменутом спаску и министарским наредбама за школу тражио.

Чл. 47.

Свака шволска општина дужна ће бити, да поред школске касе оснује засебно „ђачки Фонд“, који ће се звати по имену школе. Из овог фонда помагаће сиротне ученике своје школе.

Фондом овим ругује школски одбор дотичне школе по правилима, која сам пропише, и која одобри министар просвете. У.

Школски одбор

Чл. 48.

Преставник школске општине јесте школски одбор. У састав школског одбора улази школски управитељ (или учитељ, ако је само један) и по један

грађанин из сваког села и варошице, | што улази у састав школске општине, |

ако је тих села више; — а три члана ако школеку општину сачињава једно село, варошица или варош.

Ако се који од изабраника не би примио избора, решаваће се по одредбама општинског закона прописаним ва општинске одборнике. |

"Ча. 49.

Ако је школска општина раширена, могу преставници школ. општине (по-

бројани у чл. предходном) по потреби |

| |

406

број одборника и сами одредити, али никад не сме бити мањи, него што је за најмању школску општину одређен.

Чл. 50.

Чланове шк. одбора (сем управитеља) бира за једну год. одбор политичке општине чија је школа, свагда на крају школске године.

Где би се пак десило да је школ. општ, састављена из делова више подитичких ошшт. одбор тих општ, бираће шњол, одборнике по сразмери којом су у школ. општини заступљене.

За чланове ше. одбора могу бити изабрани и учитељи сем онога који по закону у шк. одбор улази. Чланови одбора могу бити увек на ново у шк.

одбор изабрати.

Чл. 51.

Председник је школ. одбору један | од чланова шк. одбора. кога чланови истога изберу. У одсуству га заступа један шк. одборник. Пословођа је управитељ (учитељ).

У седницама се може решавати кад има половина и један више, а решава се обичном већином гласова. Чланови, који на одборску седницу не би дошли а не би се могли оправдати, казне се за сваки неоправдан недолазак са по 3 дин. у корист шк. касе. Ову казну изриче председник одбора а извршује општински суд.

Чл. 52.

Све одлуке шк. одбора извршује општ. суд, које у круг његов спадају, преко свог председника или дотичних кметова. Ко се не би покорио налогу кметова,