Učitelj

тога ће Еметови казнити од 2—10 дин. За неизвршење одлука шк. одбора кметове ће казнити председник с 5—10 дин. а председника суда општинског, ако је он крив, надлежна држ. власт с 20—100 динара — све у корист штколске касе. |

Чл. 58.

Састанке шк. одбора сазива, по потреби посла, председник, али је председник, осим тога, дужан сазвати са· станак свагда кад то два члана школ. одбора, учитељ или управитељ захтевају.

Но на сваки начин одбор ће држати бар један редован састанак месеца.

Председник, који не би одбор по пропису овог члана сазивао, казниће "се с 20 динара за сваки несазвани састанак. Ову казну навршује држ. надворна власт.

сваког

Чл. 54.

Преписка школског одбора и упра-

витеља основ. школа са властима 3емаљским сматра се као службена и не плаћа поштарину и таксене марке.

Чл. 55.

Школски одбор дужан је, да пре почетка сваке године по изводу из протокола рођених, који му је дужан Дотични свештеник дати, — израдити списак свеколике деце, која су по закону дужна те године почети школску наставу. Докле не настане могућност, којој ће се непрестано тежити, да се сва та деца одмах почну школовати, школски одбор ће према месним приликама изабрати за ученике у школу уписати и

407 _

учитељу предати најмање половину за школу дорасле и способне деце. Родитељи или старатељи уписане деце биће дужни децу за школу спремити, трошкове школовања подносити и уредно децу слати у школу. У противном случају казниће се казнама које су у овом закону на свом месту назначене.

Чл. 56.

Шеволски одбор коме је претходним чланом овог пројекта стављено у дужност да пописује децу, која су кад за школовање приспела, и да између њих бира ону која ће се школовати, ако се сва школовати не би могла, имаће дужност да пази да та деца заиста и остану у школи, Броз цело време школовања овим законом прописаним и да се премештајем у друге школе, или другим каквим начином не извлаче од дужности школовања.

Чл. 57.

У почетку сваке школске године пколски се одбор брине да се у један пут, према требовањима учитеља, набаве књиге и све друге школске потребе бар за по године.

Од тога ће се што је потребно одмах раздати ученицима а остало ће стајати на чувању код учитља, који ће кад што треба давати ученицима: Овај материјал наплаћиваће од ђачких родитеља, политичка ошитина како за сходно нађе.

Чл. 58.

Осим набројаних дужности у чл. 36 и 55 овог закона школски одбор:

а) Стара се да се изврши све оно, што је у зл. 40 стављено у дужност школској општини,