Učitelj

ЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

—=коже—

Та Тође сћех 128 ептап|з ') раг Је Пг. Раџ! Мотеам (де Тоџтв), таетађге де Ја зосјећ6 де рћајојогле-рвусћојоглаџе , еје. еђе. (ВрћоКедие Зејепићаце сопфетрогајпе). Рата, ВаШеге ег 8, 1888. раст. 444.

Оп п' арргепа раз амх ћоште а обе ћоппебе5, оп Јешг арргепа [опЕ Је гезје,2) Разсаћ.

Ма колико да овај Паскалов песимистички поглед није без основ“, ипак јеон крајност, којој одговара друга: да се школом може створити од човека — анђео. Све школом! То је утопија, којој се још и данас поклања много вере против друштвених зала. Тако женијална мисао: школом преобразити цео свет! Тата је архимедова тачка давно позната; школа као васпитаоница постоји још од како "се зна за почетак културног живота људског; још више: од како је породице, -— и човечанство се при свем том креће лагано по неумитним законима свога развића. У васколиком том човечанском развоју школа је, као расадник знања, имала кад више кад мање удела; али као васпитаоница мучно да је допринела и толико (један од наших одличних педагога вели: ни толикој, колико је црно испод; нокта 1...

Ко ово пориче, тај превиђа у првом реду један ол најзначајнијих момената у целокупном дечијем развоју, а тајје наследство, бев кога се замашај породичког васпитања, у опште и школског на по се не може ни да појми у свој обимности својој. Јер деца и нису ништа друго, до резултанта, моралних и Физичких, особина, њихових предака; а онесу често тако снажне, да никакво васпиталачко срество није у стању да паралише њихов фаталан утицај. Али те штетне особинем не морају бити пренесене непосредно на децу (наследство у ужем смислу). Доста је да се пренесе несрећна Физичка конституција (склоп), и она је у стању да приуготови најгрђе морално зло код појединих индивидуа, које се ничим не може да сузбије (наследство у ширем смислу).

') Лудидо код деце. 2) Свему се људи могу научити, само не да буду честити.