Učitelj

179

ово доба подесно; нарочито тада, кад се органска Физичка борба, не буде ублажила ма којим среством.

Са овим појавама устопице иде прерана појава пубертета, (полне зрелости), а са њоме, често и раније, и онанија. Њих не ретко условљавају и Физичке наклопости, које се добијају наслеђем, или се услед рђавог васпитања појављују пре времена — а све скупа на рачун нерава. Таквим особама, чија је снага исцрпљена, треба, најмањи, најнезнатнији (бар на први поглед) узрок, и он ће бити довољан да да варницу, која ће изазвати катастрофу.

Поред осталих појава неправилног духовног стања код деце, за васпитача као даће најинтересантније бити појаве, које обухватају чисто психичке облике.

У ове долази на прво место ексцентричност. Ово је духовно стање у толиким нијансама познато, да се његов значај врло лако превиђа. Међутим ексцентричност ништа друго није до, више мање, поремећено духовно стање, али јеу суштини право лудило, самоу зачетку, у свом ембрионалном стадијуму. (207).

Оне особе, које су заражене овом психичком афекцијом, или код којих ће се она јавити раније или доцније, одликују се од осталих врло рано тиме, што су наклоњене да проносе лажне гласове, да чине разне обмане, и да у опште својим поступцима буду изузетак од осталих. Таква се деца у школи баве чудним плановима, одговори су им обично пуни досетака, у причању обилују обешењаштвом, које никако не доликује њиховом добу, међутим ипак су добра, услужна, што све у моралном погледу чини тип њихова карактера; у физичком пак види се немање аномалија: њихово је понашање екстравагантно, крој је одела обично ексцентричан, а њихов укус за живе и блештеће боје удружује их на најразличитији начин. Такве. индивидув обично носе изденута имена, која потпунце и заслужују, као: будале, ветропири, занесењаци. У самој ствари, ексцентричне особе и нису ништа друго до будале, само једна нарочита врста будала (ипе езрвбсе а рагб), које имају још ту при-

вилегију да не буду у болници, [208].

Ј

Амо долазе и врло даровита деца (Јев ептал!а ртофеев). Она су прави кандидати за лудило, и много више способна но друга, да у краћем или дужем року постану будале, и то често са најневнатнијих повода Нека се одо тих истакну на ону висину, за, коју је име учудовишна деца“ сасвим карактеристично, и која или умиру још млада, исцрпљена, или брзо остареи духовно и Физичка, или, што је међу овом децом велика реткост, продуже живот са оним сјајем својих ретких способности, са, којим су га и почела.

136