Učitelj

ПРЕДА АВА 4

АДА ААК А ААААА МАМА МАЛА МА А а АИ АТА А А АМА А ке

) ЦАРУ УРОШУ

(ПРЕДАВАЊЕ звА ОСН. ШКОЛУ, ИСТОРИЈА СРБА У ГМ. РАВР.)

мале

|:

Децо! Кажите ми, о чему смо причали прошлог часа из „Историје Орба«%... Ко зна да ми све то лепо исприча о Цару Душану, како је он пошао на југ, да освоји Грчко царство, и :пта је после било с њим2.... Ко је наследио српски престо после Душана7....

Слушајте, да вам ја причам о Душановом сину Урошу.

Уроша је отац прогласио за краља, још кад му је било 10 година, а кад му умре отац, он се прогласи за цара.

Душан је за живота свог целу државу поделио био на војничко-управне области, и у свакој поставио је по једног управитеља. После његове смрти налазимо такву државу раскомадану.

Слушајте, да изређам главнију властелу и да покажем где је који управљао : У Јужној Македонији, овде од прилике (показати свагда на мапиј управљао је Југ Богдан. Од Шаре па до охридских међа управљао је Вукашин; у Епиру и Тесалији Гргур Прељуб; у оближим овим местима Синиша, брат Душанов; у Зети Балша; у Хуму и Требињу па до рудничких планина кнез Војислав Војиновић : од Призрена до Приштине Вук Бранковић, а од њега па до Саве п Дунава кнез Лазар.

У државне послове мешала се и царица Јелена, његова жена.

Пропитивање.

1:

Такву је државу оставио Душан своме сину Урошу, који је био: млад и неук, мека срца и поводљив. А и властела су почела једна другу криво да гледају, јер их је било, који су још од старих времена наслеђивали та звања, а имало их је, које је Душан због храбрости наградио. Прва су се звала стара а друга млада властела.

«Учитељ» 3(15)