Učitelj

34

Чим је Урош ступио на владу, одмах потврди Дубровчанима, права, да могу њихови трговци трговати по Србији, као што су и други владаоци српски то исто чинили, и начини савез и уговор са Млечићима.

Чим је Урош осигурао с једне стране своју државу, а оно с друге стране удари на Србију Лудвик, маџрски краљ, а ви знате, да. је он и са Душаном ратовао, а тадга и римски папа наговори. (Ово ваља објаснити деци, зашто папа да наговара њега). Лудвик пређе Дунав и Саву па заузме све до Рудника и попљачка, па се. врати натраг у Маџарску. -

Пропитивање.

ВА

Таман што се Урош опрости маџарског краља, на велику несрећу српску, дигне се његов стриц Синиша, који је управљао неким делом Тесалије, на Уроша.

Урош позове своју властелу и они одбију Синишу натраг, и оставе га да и даље влада и управља оном земљом, што му је Душан дао. Синишина војска била је од самих Грка и Бугара, па за то су они и ударили на Уроша.

Овде видите како је Урош био милостив и добар, па није отерао стрица из земље, кад му је сузбио војску.

Кад су нека властела видела да је Урош такав, нису га толико поштовали као владаоца, него више су нагињали његовом стрицу Синиши, а неки пак поштоваху га само као пријатеља, а не као цара. Тако је онда жалосно стање било у Србији.

Један Грк, по имену Нићифор, дође с грчком војском, морем на лађама у Тесалију, где је пре неког времена управљао један поштен и веран душанов властелин, коме је име било Прељуб. НићиФор заузме Тесалију, па и Синишине земље, те тако Синишу Бог казни и одузме му оне земље, које је имао, и то стога, што је он. на свога синовца Уроша ударио.

Још нека властела, која управљаху градовима у Јужној Македонији, који су били грчки, алиих Душан освојио, поруче Грцима да дођу и да им предаду градове, Грци пођу и поведу ПИК али их Урош са својом војском сузбије натраг.

Понављање.

ТУ.

Као што сте чули, многису нападали на Уроша,љза он је неке сузбио, као: Синишу и Грке, а неки су му отели по комад земље,