Učitelj

-42

делови, који су све по десет пута већи или мањи један од другог, па с тога, што су делови све по десет и десет пута мањи и зову. се десетни делови.

Један литар је целина, а десилитар и сантилитар, то су делови литра; и то десилитар десети део, а сантилитар стоти део. Један грам је целина, а десиграм, сантиграм и милиграм, то су му делови, | који су све по десет и десет пута мањи један од другог. Један динар је целина, а паре су делови динара; и то једна је пара стоти, а 10 пара десети део динара.

Шта су то десетни бројеви% — Дебетни су бројеви они, који показују колико у некој количини има целина (јединица) и десетих мањих делова јединице. На какве се делове деле јединице или цедине код десетних бројева (разломакај7 — Све па десет и десет једнаких делова. — Колико су пута ти делови мањи један од другог% — Шта имају десетни бројеви у именитељима% — Имају увек једну јединицу са једном или више нула. — Пишу ли се именитељи

Де. јлд.

код десетних разломака% —-

ОДОТЕВАНУ НЕМАЊИ

ВЕЛИКОМ ЖУПАМУ

(жулан од 1159—1168 велики жупан од 1168—1196 год.)

он

Треба имати слику Немањину. Може се, у кратко, пропитати: Ко је највећи старешина у Србији 2 (Краљ). Јесу ли Срби увек имали краљеве (Срби нису увек имали краљеве. Било је време кад „нису имали ни краљева, ни царева ни кнежева, а било је кад су имали и кнежеве и краљеве и цареве. Како су се звали владаоци у најстарије време» (Звали су се: вође, жупани, кнежеви). Знате ли ког жупана (Побројати оне за које знају). А знате ли чија је ово слика (ко је насликан овдејг А може се одмах, без горњег, прећи на предавање показивањем слике и питати чија је то слика Ако се претпоставља, да деца знају што год о Немањи онда их, после овога, треба упитати. Знате ли што год о Немањи % (Знамо — не знамо).

ЏЦа кажи ми шта знаш о Немањи, ти (име ђаку једном)! Е слушајте, ја ћу вам говорити о Немањи.

1. Рођење. Немања је син Завидов, који је био жупан у Рашкој,

· а имао је још три старија брата: Страцимира, Мирослава и Првослава. И Завид је имао браћу! После неког времена Завидова, браћа,

омрзну Завида, па дигну војску на њега и истерају га из његове

»