Učitelj

43

жупаније у Рашкој, и он се онда склони у место Рибницу у Дукљи. (То је, ево, овде: — показати на мапиј. Ту, у Рибници, родио се Немиња. (1113 године). У овом месту тада није било православних свештеника, него католичких, па да дете не би остало некрштено, Завид да Немању католичким свештеницима, те га они крсте. Завид је био у Рибници око 14 година; па се онда врати у своју жупанију, у Рашку, и опет постане жупан. Кад је дошао у Рашку, Завид нареди те и православни свештеници крсте Немању, коме је тада било 13. година.

Пропитивање. Чији је био син Немања» Где се родио; Откуд Завид у Рашкој Чији су свештеници крстили Немању% За што Колико је времена Завид остао у Дукљи; Шта је урадио кад се вратио у Рашку:

П. Постаје жупан. После неколико година умре Завид, отац Немање. Онда је био обичај, кад умре владалац, дага наследе сви синови. Тако и Завидови синови разделе Завидову жупанију у Рашкој на четири дела. Немања, је добио у део пределе: Топлицу, Ибар, Расину и Реке (показати на, мапи, обухватити: данашњи топлички крушевачки и чачански округ — до Косова). Немања је лепо поступао с народом, наређивао да се суди по правди и да један од другог не отимају и не глобе. За то га је народ много заволео и на све стране се прочуло како је Немања добар и ваљан. То чује и грчки цар Манојло, па кад је једном приликом, дошао у Ниш, који је тада био у грчким рукама, он позове Немању да му дође да се упознаду. Немања је отишао у Ниш, и цар га је врло лепо примио и лепо га угостио. Па кад је видео како Немања уме паметно да разговара, он онда каже Немањи, да жели бити с њиму пријатељству и љубави. Немања каже да он пристаје на то и цар му, онда, поклони Дубочицу (или Глубочицу), а то је данашњи лесковачки крај (показати на мапиј.

Пропитивање. Шта, је било у Рашкој после смрти Завидовег Које је пределе добио Немања2 Како је он управљао у својој жупанији% Ко је звао Немању на састанак" Гдег За штог Шта су они тамо урадили %

Ш. Рат с браћом. Кад се Немања врати из Ниша, отпочне зидати манастир св. Богородице, на ушћу реке Косанице у Топлицу. (Ево овде, — Сада имају само развалине — показати на мапи). Кад је саградио тај манастир он отпочне да гради други, манастир св. Николе, сироћу реке Бањске у Топлицу. Овим грађевинама, Немања се још више омили у народу, а свештеници су га хвалили како је он најбољи владалац. Још је Немања ослобођавао многе робове и давао им земље за рад. Немањиној браћи било је криво што Не-