Učitelj

637

тек уводе, али без успеха, у апстракцију. На овај би се пачин могло са свим очигдедно преставпти: шта значе оне шаре на мапи. како се умањава, како се означава планипа, река, нагиб итд.

Ето, толико о школским стварима на светској изложби! Према осталоме што је изложено на Марсовом Пољу оволико је и сувише мало. Да видите индустријски одељак, па да вам памет стане. После, да видите само, у којима су народни производи., па да се дивите многобројности предмета. Да видите анатомски одељак и археолошке збирке, па да се камените. Да видите уметничке радове, па да се питате: «је ли ово све човек израдиој“ Свака је друга друга грана човечијег занимања сјајно престављена, а школа врло — худо. Па кад је то тако, онда је и оволико доста, и врло доста. Ја сам имао на уму ону помоћ „учитељ. удружења“; гледао сам да што више шк. ствари претледам, и тиме учиним неку корист члановима „уч. удр.“: — али забадава — „што нема и ни цар неће,“

Анатомски одељан је врло интересантан. (ве што се види, сем неких костура и животињау шпиритубсу, израђено је од гипса и воска. Ту се види: читаво тело човечије, женино, детиње, после поједини делови: рука, нога, главе итд. Ту се види како се дете развија, рађа. Види се постепени развитак тица. На многим вештачким главама живо су престављене разне ране на разним деловима, живо су престављене живе ране, мртво месо. То страшно разорењо тела престављено је врло живо као у природи. Благо специјалисти, који је дошао да види докле је наука дошла !

Француска. Чим сам ушао у изложбу некако натрапам одмах на Францески одељак од производа пољских. У огромној једној сали изложила је Францеска: разна жита, варива, итд. У другој су сали исложени земљораднички алати. Ту су плугови с 2, 3, 4, 5 раоника, дрљача, машине за жњевење, вршење, кошење; ту су прашали, окопачи, плугови огромне величине (ваљда за дубоко орлњеј; ту су браздачи, круњачи, за муљање грожђа итд. итд. Видох и једно буре огромне величине -- од 80.000 (осамдесет хиљада) литара. Нешто необично и непојмљиво ! Видох и машине за извођење пилића..Изведени пилићи хране се лишћем од салате, На другом месту видох вештачки изведене голубове и јаребице. Још сам пуне ствари видео, али писам прибележио,

И руски је одељак врло богат. У њему видох: збирку народних колевака, разпе клечане ствари, шећер у огромним главама коже од медведа, разне испуњене тице п сисари (јаребица, бело буљуна, медвед, лисица итд.), најразноврсније тканине, које доста личе на персиске. Али како су просте и јадне њихове колевке. Кад човек помисли на њихово огромно царство, оне људескаре, гевијалне умове; и кад замисли да је све то одгајено у оној збирци колевака — онда, настаје чуђење. Цела њихова збирка колевока, пелена и покривача личи на паше колевке п њихов прибор.

Грчки одељак одликује се цитрама, тамбурама, лепом кућевном индустријом и изложеним народним оделом (на моделу). Грци су канда хтели да покажу свету, да код њих још живи Омир.