Učitelj

642

гомили око те зграде. Чусмо огромну вреву од зурлања, кревељења и лупњаве. Уђосмо унутра, и пред нама се указа нашто налик на позориште. Оркестар седи на свом месту и дромбуља. Музички инструменти онаки су као и код Јаванаца; овде име зурле више, Пред вратима, која су од две шарено — жуте завесе, стоји сто. Отпоче престава. Ето, изађе цар, царица, барјактар са барјаком и неколико придворника. Сви су ћутали, само је. пар: са нагарављеним уснама и намештеним брковима, дречао, запомагао, превијао се, јаукао, као да га ражњевима боду; — превијао се као да су га (издати“ снашли; запињао је као уда, је ђутуре погодио«“; усиљавао се као бандист кад дува у трумбету. Целу је радњу потпуно дивљачки изводио. Дакле само се дрекање и кревељење са животињским неартикулисаним гласовима чуло. У тој радњи попне се на сто, седне, прекрсти ноге (као абаџија), па онда, дречи, виче, јауче, мауче. па тек као манит онако са скрштеним ногама, зибне се, па стражњицом лупи о патос. Кад видох да се непрестано понавља једно исто, пизађох на поље.

У тој њиховој колонији види се породица (отац, жена и деца): види се како нешто кују, режу итд.

дцеанија.

Као год што јој је континенат најмањи, тако јој је и излог најмањи. Од њених државица видох : Викторију н Нови Селанд.

У одељку Н. Селанд спазих 14. дивљака, од којих беху 2 човека и % жене. У једног човека беше лице све ишарано неком црном материјом, а у другога било је лице мање ишарано. У жене су уста обојадисана, а и мало брада. Одевени су сви четворо у некаке грдне плетове, који су од неке биљке, и врло грубо израђени ; одозго по тим шаловима (огртачима) пуно је ресица. Овде има и дивне вуне нарочито од меринских оваца у неколико сората. Руда од злата има млого богатих; читаве комаде чиста злата видео сам. Ту видох и змију као во дебела, кенгура и т. д.

На једном месту има. смештено у стакеној башти дрвеће из Аустрије. — Из Тасманије донето је врло млого минерала.

Стара изложба — Трокадеро.

Трокадеро је преко Сене. Овде се виде негарске израђевине: Чамац од прућа, Црнац стрелом лови, изрезотине у дрвету, разни дивљаци, посуђе земљано, стаклено, камено и кошчано, примитивно вретено, мреже за хватање рибе, тканице врло драстичне боје, судови од бронзе, кипова од дрвета и камена, чамци од једноставног дрвета на којима има једрила али не од платна него од трске. Има и колиба дивљачких, начињених од облица, у којој спавају голи: ОТАЦ, мати, син и снаха; — одоздо прострли неучињену кожу, а одозго покрили се опет неучињеном кожом.

Скулптура је у почетку, у развитку; н. пр. лав, жаба, Бог итд. израђено тако примитивно, да ништа примитивније не може бити.