Učitelj

64 3

Један камен има у пречнику 5 м., ишаран је врло млогим шарама. Ваљда је неки споменик. — Међу дивљачким стварима видох. и чешаљ и тканице.

Са Сан-Салвадора донете су неке ствари исплетене од прућа, огромне статује. То су њихова божанства.

Са Јукатана допете су ствари, направљене у виду корњаче, голуба, коља (све од земље). 'То је посуђе ишарано парчадма од пужића и шкољака; а ту има и 2. ножа, чешљева и памучних ствари,

Из Туркестана донето је пуно дрвореза, кованих ствари, израђевине од коже, шешири, леџезе, асуре, чанци, торбе од коже, чизме и копља.

Толико од старе светске изложбе.

Машински одељак. Овај је одељак највеличапственији, најзагонетнији и најстраховитији; јер кад се све машине пусте у раду д. сата после подне, кад се хиљадама точкова стане окретати и то– лико можда кајиша почне мотати, и кад настане зујање, клопарање, шуштање. Фијукање — онда је страхота. Ту ћеш видети: машине за предење, ткање (свиле, штофова, чарапа, чипака итд.), за прављење: артије, сапуна, игала итд., за сукање конаца, дрндање вуне и памука, за ткање: одежда, чупаваца (тепиха), подвеза, за сукање гајтана, за печење, глачање коже, за дрворез, за бушење гвожђа, камења, за прављење леда итд. итд. итд А електричне машине2 О, то је величанствена: светлост се блиста ко дању.

Старине. Међу старинама вредно је да се спомену: мачеви од „бронзе, разни алати од белутка, развитак човечијих зуба; н. пр. очњаци су му били некад као у вепра, па су се постепено смањивали Даље виде се разни средњевековии оклопи за витеза и копља, чешљеви из ХУ века, који су огромне величине. Из ХП, ХШ. ХТУ, ХУМ, ХУМ в, има пуно алатки: ножева, виљушака, перореза, итд, Тако исто пуно је пи геометриских астрономских апарата, Н. пр. глоб, циркле, мапе, дурбини, сатови идр. У ХУГ в. цртало се утискивањем коцкица у земљу. Има и слика и штампа Јов. Гутемберга.

Новаца има од пре риста п после Хр. иза. 1. ИЉМ А века, златних, сребрних п бакарних. — Медаље из МР ОМЕНЈГ века, велике су као коњске плоче.

Првобитне куће грађене су врло просто: 4»плоче огромне, па д. су усправљене, да начине дуварове, а четврта је покривач. Види се да је човек првобитан имао пећину за кућу, и кад је дошао на, ту мисао да сам гради кућу, прегледао је на пећину. И заиста првобитне су куће као пећине. Оне су огромне, здепане и без икакве вештине,

Међу старинама видох и једац савијен костур, што означава, да је се некад човек уклупчан сахрањивао.

Првобитна скултура. Један комад дрвета на оба краја зацепљен, и од тога су направљене ноге и реп. Ово је најпримитивнија израђена животиња. — Међу старине заслужује да уђу и кипови од божанства, који престављају мисли и идеје ових народа, који су у њих веровали. Бог Буда начињен је у огромној величини; изгледа као пласт сена. Глава му је голобрада, лице женско, у ушима има неку врсту минђуша, руку и глава има више но што треба. На по-