Učitelj

644

тотољу седи са скрштенм ногама. Ни једна црта не казује лепоту већ грубост. Свака црта, казује да му је отаџбина Кина и Индија.

Има кипова из Азије п Африке; ади као год што сви азиски кипови имају нечега заједничког, тако истом афрички имају заједничких црта; н. пр. сви азиски кипови имају неку округлину. а атрички зашиљеност и оштрину. Кипова има тако малих као повијено дете.

У једној кући гледао сам египатске мумије, за који ми они Египћани рекоше да су: тела Сезострписа и Рамзеса Великог. Види се да је тело умрлих Египћана умацкано и улепљено десетоструким крпама. И сада св види тело као лутка, па којој се види само глава, а друго изгледа као отесан камен. Чудна осећања обузму човека, кад помисли на 3000 година, кад помисли на њихову силу и беси на «зуб времена“ како је немоћан према мисирским мумијама, и пирамидама. Данашња скултура је дивпо заступљена. Каквих позитура, нема; „Шта ти у гипсу није престављено. Ту је гола Богиња, човек у целој својој опреми, малишан дува весело п безбрижно у свиралу ! тамо опет мајка се превија пи запомаже пред болним сином: опамо страшна људескара ухватила у коштац с медведом. Читава је шума од кипова.

Уметност. Сликарство и музика дивно су престављени На гор"њем боју читаве огромне галерије стоје пуне најдивнијих слика. 2 бу слике: талијанске, шпанске, руске, Француске, српске, енглеске и норвешке. Најлепше су тадијанске и шаанске. У срп. одељчићу највећи ефект учине на гледаоца Предићеве слике. Што ме изпепади Рафаилова једна слика, и још једна (од кога не знам) на којој је престављена, самртна. соба Виктора Хига. То је право чудо. За собу, у којој је Хиго мртав лежао, држао сам да је истинска соба. Гле420 сам и колосалне слике Руса Ајвазовског, Слика је тако млого, да посматрач мора трчећи да их посматра ; иначе му треба месец Дана само за њих. — Од инструмепата за, свирање (музику) пуно је клавира, трумбета итд.

Дивљаци. Највише прибележака имам о дивљацима. То значи да су ме они највише интересовали. И јесу интересаптни. Гледа 40век себе у давној прошлости; —- „гледа мајмун себе у зрцало«, Како не би занимала своја историја 2!:

Америнански Индијанац на глави има нуно перја, на уснгма, забодена 4. пера гушчија. То је украс. (6 пред заогрнуо се једним. превезом ; иначе је сав го. Други Индијанац, обучен у неке евр. рите, на глави шешир, носи дрва. Индијанка, обучена у примитивну кошуљу, која се сасгоји из комада платна неушивена.

Самоједи. Направљена колиба од грања, а одозго покривена _јеленским кожама, Пред колибом и око колибе стоје пеке мотке, и на њима стоје лубање са јеленским роговима. То је сигурно украс, У колиби виси бакрач, а ту седи мајка и љуља дете. Човек стоји пред колибом, обучен од главе до пете у јеленску кожу, Близу колибе стоје саонице и у њих упрегнут јелен. Та је слика са дома -самоједског.