Učitelj

645

Тунзуз је обучен у одело од уштављене коже, али готово је сва исечена на кајише, а на леђима има 300: дрангулија. На глави има оклоп — као бајаги — од гвожђа. То је друга слика.

Батекезац (Африка). Обучен је у хаљину као џак. На глави има капу баснословне валичине, која је састављена из делова, као листићи у печурке. То је трећа слика.

Индијанац уловио 3 тице. Коса му на глави разбарушена, на глави му стоји као обруч од дрвета, за којим је перо, а о прегради. носној виси парица. То је четврта слика.

Црнац (Африка). Овај је црнац обучен у неку шарену хаљину, која је широка као што су оне на свецима. Поред ове исте слике стоји исписана неким азиским словима магарећа кожа,

Из Јакуте бејаше један дивљак у дугим хаљинама, које су све од коже биволске или јеленске. Длака је у поље окренута. На глави има капу као шубара; само му се лице видело, а остало покривено кожом. И глава и ноге су у кожи. Тако се и женскиње одева. Ту код овог дивљака сгојаху испуњени: горило, рис“ летећи пас, лавица, морско псето и дивља свиња.

Кореџјаво (Индијанац). Од перја разног направио покривач, који припасује, те покрива, тајне органе, Такав исти обруч од шареног перја има и испод колена п на свакој руци испод мишице. Пустио дугу косу, а перјем се закитио. Кроз нос протакнуо неко дрво, а испод доње усне и у горњој усни има забоден по један зуб.

Сви су ови дивљаци израђени од гипса у природној величини. Обучени су и окићени у истински накит и хаљине. Све је престављено као живо,

Пећински људи. Донета стена, У њој има пећина; пред њом стоји дивљак, у руци држи батину и стрелу. Чупав је, го је, бос“ је, црн је — да те Бог сачува.

Близу овога дивљака седи његова жева и нешто реже нечим тврдим, чини ми се каменом. Око њих има пуно костију и главе од медведа, које су окићене пужићима.

Одатле кад се пође види се: како човек пеца рибу (примитивпо) а жена нешто трља, као да пегла. =

Још даље одавде види се скала културног развитка. Н. пр: овако :

Човек је огрнут неучињеном кожом;

» » » учињеном » '

Фа о: 59 у прве тканине;

» из каменог доба:

4 » бронзаног доба (цеди бронзу);

» и жена граде земљано посуђе;

» дува у дрвене мехове (као ступе, — као да нешто туца;

Човек кује. Мехови су му налик на мехове садањих чергара;

Човек ложи пећи;

Кена мала звоно;

» _ тка, преде; али 2. жене преду: једна извлачи конац из поввсма, које стоји на земљи, а друга окреће вретепо.

Куће на кољу. На једној бари, што означава језеро, стоји начињена на кољу кућа, из оног доба кад су људи становали на, кољу-