Učitelj

650

чито хоћу да залутам па тек штурнем, куд било. Једнако сам па ногама, једнако гледам, али никако да се заситим; није ми доста. Толико је леп Париз Заиста Париз би се могао по лепоти упоредити са каквом баштом, пуном цвећа. Кита цвећа то је Париз. Могао би човек вечито писати о Паризу, па опет да га не опише. Могао би његову лепоту и опевати, али никад је не би исцрпио, Могао би га и гледати, али никад да га се не нагледа. То је мезимче међу светским варошима. То је племенито место, где се одигравају светски догађаји. То је поприште, где се огледа, моћ човештва. То је колевка великих идеја, што потресају свет. То је Феникс, из чијег пепела (крви) ниче срећа човештву. То је чудновато место, где станују сами духови. То је станиште дивног народа што од времена на време одигра малену шалу са човештвом. То је рај на земљи !

Знаменитости. Чим почнем да пишем о Паризу, одмах пџочнем да описујем његову лепоту, његов сјај и раскош, богатство и знаменитости његове. Ето, од његових знаменитости, које ће странца одмах привући, долази — не по лепоти већ по огромности — на прво место Нотр-дам (Св. Богородица), католичка црква. То је нека сорта лавиринта. То је тајанствена зграда, која рађа побожност, и у којој човек осећа тајанственост. Да буди побожна осећаља, за то је душу дала. Да разведри опет помрачени поглед, мишљоње и разум, за то не мож' гора бити. Дивно ли су је њени творпи удесили за своју цељ! Чисто им се мора завидети како су згодно проникли у дубину човечије душе. — Врата на која се улази у цркву мала су; али кад уђете кроз тај малени улаз пред вама се укаже огромна и мрачна просторија. пуна дивних стубова, што су у 2. реда распоређени. Цела та огромна просторија подељена је стубовима на 3. просторије, које су испуњене столицама за седење побожних католика, У зачељу те огромне просторије има неколико олтара, одакле опет на лево и десно има пуно других олтара, где свака парохија врши своје послове. Нама, православнима, изгледа смешно, што се сваки за свој рачун моли Богу. Овде један, онде други клекнуо на колена, запалио свећу на своме олтару, па мрмља молитве. По ономе што видох, рекао бих да се не моле Богу одједном. Иди је то можда била припрема за литурђијуг — Тамо пред оним олтаром усрдно се Богу моли дивна и нежна дама; онде се опет скљусила нека бабетина и нешто мрмори; онамо опет једна дивна и нежна као јутро пролеђње цурица, за коју бих пре рекао да је девојчица пали свећу, и скромно моли Бога за.... ђаво би је знао, кад јој то не приличи. А они шкембасти и ужирени католички попови, што вековима — па и сада — држаху Јевропу у глупости, мртвилу и покољу, или се шеткаху по пркви, те усрдно читаху. Нотр-дам начињена је по готском стилу.

Лувр. Има дворац Лувр, % има и трговина таког имена. Колико је дворац Лувр занимљив и чудноват, толико је исто и трговина Лувр. Велика ствар вуче малу. Дворац Лувр начињен је на покој и заузима огроман простор. У њему је пуно слика најбољих Слика, има као врата, као дувар, па и већих, од 95—6 метара у дужину и ширину. Кроз Луврове огромне сале пролази се са најве-