Učitelj

426

ХИТ. САСТАНАЋ Главног додбора ,„Учитељског удружења“

држан 27. Марта 1890. год.

1

Читају се писма упућена Гл. Одбору и то:

у а

6' Г. Јована Мишковића, ђенералштабног пуковника од 18. Марта ове год. којим шаље Гл. одбору карту „Косовог поља“ у 10

комада, 6 напоменом, да се могу корисно упољгребити за основне школе. _

Имајући у виду важност ове карте, као и њену правилну и разговетну издраду Гл. одбор је решио: да се прикаже целом српском свету преко „Учитеља,» и да се препоручи свима школама да | је као корисну набаве, а да се г. Мишковићу изјави захвалност на саставу ове карте.

6) Г. Аврама Анђушића, председника пи збора »Уч. удружења“ од 18 Марта 1890 год. којим пита Гл. одбор може ли г. Милан Аџемовић, уч. из Медвеђе да плати од један пут улог од 1. Августа 1888. год па до сад (20 месеци).

То стоји до воље г. Аџемовића. Може, ако хоће, за све време

"улог положити, а може да испуни услов чл. 12 „Правила» па да

плати за три месеца.

в) Г. Дим. Ј. Соколовића, · благајника «Мале Орбадије, од 21. Марта 1890. год. којим тражи да се одреде лица која ће преглеуати стање благајне „М. Србадије« за прошла три месеца.

Гл. Одбор је решио: да стање касе «М. Орбадије» прегледа г. г. Јак. Ђ. Големовић, и Пет. К, Шрепловић, и да о томе рефеа | Одбору, најдаље до петог Априла т. г. ;

| Г. О. С. Отанишића, учит. овдашњ. од 22 Марта, 1890 год. преко кога г. Арса Илић, студент у Петрограду, молио Гл. одбор „Уч. удружења“ да му се учину помоћ новчана, која му је преко потребна, а за то ће се одужити својим радовима.

Према »Правидима за Уч. удружење« помоћ се чини само члановима његовим, а како г. Арса није члан, то му се ни помоћ не може дати, а радови ће, које буде послао Гл. Оабаву, | конорисати, ако буду добри.

д) Г. Андре Дрињаковића, уч. од 21 Марта 1890 | год. којим тражи 50 дин. у зајам.

По " «Правилима за Уч. удружење“ новац се из касе његове пе даје никоме на зајам, за то се не може дати ни г. Андри.