Učitelj

КА Ба РСА

ов

Слепа деца

(67 РУСКОГ).

Јелан од Француских сдепаца, неки Морис де-ле бизеран, уредник двају Француских журнала за слепе, и директор библиотеке за слепе у Паризу, написао је: «Упуство за елемептарно обучавање слепе деце,» које је преведено на руски језик уМаринском управом ва слепе.» Навешћемо стварне одељке тога упуства за елементарне обучавање слепе деце.

Нема ни једнога детета лепог, ни богатог, ни спротог. на кога се савети изложепа у овом упуству неби могли применити. Разуме се, сва она деца, која имају ту срећу да имају образоване и паметне родитеље, васритавају се па основу тих начела.

Следујте дакле родитељи, примеру других: ако ви то учините то ће вам дете бити обвезано својом срећом; као што је доказано опитима, да она после имају могућности да се сама издржавају сопственим трудом. Ако ви то пе учините, то вам се неће опростити, ваше дете постаће за све тешко бреме, осећаће себе несрећним и ни зашта употребљиво, и најпосле када буде сазнало, да се многи други слепи издржавају својим сопственим трудом, и да налазе у раду корист и утеху, ваше ће вас дете клети, што се ви нисте бринули довољно о његовом елементарном обучавању, и тим сте постали прави узрок његовог несрећног живота.

1. Учите слепу "децу да ходе самостално у том узрасту, у ком обучавате/децу која виде.

2 Не натерујте слепо дете да седи па једном месту, но напротив, учите га да “хода прво по соби, затим по 'целој кући и, најпосле око куће и још даље. у

8. При првој могућности учите слепо дете да се облачи и свлачи без туђе помоћи, да се умива и. т. д. Све то може лепо дете извршити у том истом узрасту у ком и деца која виде, потребно је казати му само, да је опо дужно учинити то.