Učitelj

758

Карлица је чврсл колут, или шоља, која не попушта, и не може с њом да се изврши никакав покрет према трупу. као што то може врло лако с плећкама. Тим су предњи удови човечији у великом добитку. Даљи је добитак у томе, што је зглоб у куну много слабије развијен од зглоба у рамену, те је немогуће нози да заузима многе разнолике положаје. Овај кугласти зглавак на рукама је тако јако развијен да мишица може на све стране да се скоро подједнако покреће.

Али и иначе су зглавкови међу појединим деловима на рукама много способнији за разноврсан посао, и нису тако једнострано развијени, као зглавкови на ногама. Мишица имл само једну кост за основицу, лакат (део руке од лакта до шаке) има их две (лактача и жбица). Ове две кости лактене покрећу се према метшици много разноличије, но што могу две кости у цеваницама, које. одговарају лакту, да се покрећу према бутњачи. Ове на руци могу да се обрћу једна око друге п у левону десно, а могу и обе од једном, право и увинуте, да се покрећу према мишици.

Трећи зглавак, зглавак у корену од шаке, даје руци особиту покретљивост. Шака је учвршћена, оризонтално и прикопчана је за лакат са множином јаких веза. те може руком да се чини грдно много најразличитијих покрета, као што се са дотичним делом тела није у стању ни једно једино створење на овој планети.

И тако видимо, да је све већа слобода у покретима код руке, што се даље иде од рамена ка окрајцима рукиним —— или као што смо ми анатомски изражавамо : од проксималног краја ка дисталпом. Но с тим још није исцрпена сва покретљивост рукина. Рука је један орган — то је јасно. Али она је скупни орган. Она је орган од пет других мањих сргана, пет прстију.

На шаци видимо где после корена (кара), долази јак, чврст, целоставан део (метакарп) — могло би се рећи: Кашика на машини за хватање. То је длан. Овде су уну-