Učitelj

сл ~

тарњи чланци оних пет кошчаних ланаца, што се зову прсти свезани, кожом и множином везица, један с другим пи с костима на корену длановом; овде су делови мишићног строја, који покрећу прсте, како сваки прст но на особ, тако и све од једном. Прсти су на чудесан начин поређани. Један од њих, палап, засебан је. Четири остала намештена су према њему. Они су сваки за себе опет тако ишчланкани, опет тако распоређени у делове, да је могуће хватање — сваки од њих може се покретати према другоме, и сваки опот према длану, И тако видимо, да је руком могуће извести сила божа врло разноликих потреба. и разних комбинација у покретима, како нигде више на свету није могуће, па ни на стражњим удовима, човечијим, пи приближпо. Прети на нози су у сваком погледу много и много неразвијенији, но прсти на руци; стопало на против је, много јаче од шаке. Јер овде је главно, да нога, као справа за ношење. буде удешена што је могуће шира и јача. Претима на нози није више нужно да се хватају прелмети, с тога није нужно ни да су тако фино тшичланкави. Њих је посао да носе терет тела, те за то им је само нужна извесна еластичност. |

Још ћу у кратко да напоменем. да је човечија рука састављена па не мање од 27 костију, које су са око 90 веза скопчане једна с другом, п које се покрећу са 40 мишића. Дакле машина таког савршенства, тако чудесва да је, може се рећи, нигде више под божим небом нема таке.

АДд, да се запитамо сад, које задатке може да, врши ова машина. Али, правилније би било, код бисмо рекли: услед којих се је спољних околности, услед којих се је животних услова ова машина развила овако; како је доспела до овог савршенства !

Значајно је, како су многобројни послови падали у део руди -у борби за опстанак, можда многобројнији. господо, но што већина од нас то може замислити. Прво.

'.

.