Učitelj

756

ном квадратном милиметру. Ове квржице за пипање јесу особоте направице, самостални завршетци живчани, који су јајастог облика. У ове квржице утичу веома танани живчани кончићи, који су овде заштићени и омотавају их неколике кожице једна врз друге, као оно што су наслагани слојеви у главице црна лука. Ове кожице су оне направице, које кожи на руци дају ону чудну осетљивост. Преко ових квржица је разапета спољна кожа, која гради Фине брадавичице, које се виде још и голим оком; оне су поређане у вијугаве редиће, који се чешће замршују. Као што сам рекао, у кожи на јагодицама, од прстију има у ПО мм. у средњу руку до 30 квржица за пипање; на средњем делу од прстију можда око 96, на. трећем делу, спада њин број на 20, на длану их је можда по 12 квржица на 1[] мм; на длану према малиђу број ових квржица је опет већи. Ове квржице, ови Фини завршетци живчани јесу оно, што руку чини чулом, које понајпре служи пипању у опште, па онда ове живчане направице помажу да можемо да пипањем сазнајемо и простор, а с тим и облик предмета. Ми иу помрчини знамо шта је оно, што смо руком дотакли. И ако не видимо, ми опет знамо је ли предмет. који смо руком уватили, округао или четвртасг. Ми осећамо је ли предмет гладак или је рапав. То су са сви раззичне Физполошке радње, које се све врше руком, као чулом. Но можда се у врховима од прстију налази и још једно са свим друго чуло, које би се могло назвати чуло за тежину. Сваком је познато, како су по неки, који су се веџбали, у стању да мере и врло малене разлике у тежини, кад предмет метну на прсте и мере тежину покрећући шаку. а Осем тога имамо да поменемо још неке употребе

рукине. Тако рука је основица за неке природне мере. «Нед,» «чецерак,» «судланица» (шака), «три прста.» «два прста,» „прст “ «лакат» па и «стопа» =— то су вајкадашње природне мере, којима служи за основ рука. Рука је