Učitelj

87

дисциплине, уздиже њихову важност и пошто је по својој суштини стално и систематично управљање ученичке покорности, то усљед природне дечје слабости и лакомислености надзор сачињава корисни и племенити део школске дисциплине, јер стоји у тесној вези са аукторитетом им љубављу.) Надзор је најпотребнији у времену када је дете беспослено, јер га тада ништа не одвраћа, од несташлука. Али опасност од несташлука и потреба за надзор још је очигледнија кад беспослена деца образују групу, као што је разредно друштво, јер тада се мора надзор усиљавати пропорционално броју сакупљене деце и у колико је је овај збир) већи у толико је тамо већи шум, шала и несташлуцу. Нарочито ако оставимо ову групу самој себи /) овда ће она у току најкраћег времена опробати све могуће. будалаштине. Сопствени примери узајамно их заносе. усљед чега и њихова покретљивост долази до тасвниши-а. У школамау којима је број ученика и сувише велики, врло се често осиљава дух несташлука и рђавих обичаја. Сакупљени ученици уносе у школу најразноврсније наклоности и обичај. Све -ово долази у међусобни судар и изазива највећи степен природне дечје покретљивости и што једноме ни на ум није дошло, то је други измислио, и тек што је исти отпо"чео, а већ га десеторица подржавају. На тај начин, груба

1) Надзор не треба да је слаб, али у исто време не сме ослабљавати дечију вољу; нека је слава учитељу који и овде уме наћи средину». Ла. 5. 104.

Е Својствени свакој групи шум и неспокојни покрети представљају највећу тешкоћу, коју је учитељ дужан да савлада. Групирана човечја, бића са свим се другчије владају, него усамљена бића. Код првих пониче са свим нови ред сила и утицаји. Кад је неки човек окружен групом, увек може очекивати опасности, јер сваки индивидум сачињавајући собом ништа више него јединицу, у маси задобија са свим нова својства». А Бенђ Наука воспитанил стр. 89.

8) (Упижени меки тип палазећи се без падзора, биће неумерен у свему што му се допадне и што произведе на њега јачи упечатак». П. „Лесгофмђ, Школбнне минћ, стр. 106.