Učitelj

393

Смањивањем послова, а број чиновника смањио би се и на томе дакле уштедило би се прилично.

Колико је дакле непосредне користи по само министарство да се овај предлог усвоји, толико је а још и више корисно и за учитеље.

Да то докажемо. Као што смо мало пре рекли, повика је на основну школу, да она не одговара, потребама народа. То је факт, који и ми признајемо. Али признати се такође мора и ово: да и премештаји учитељски много чине, те учитељи и школа не могу да учине све оно, од чега би народ имао непосредне користи.

Данас се виче на учитеље, како они не предњаче народу у народу и саветима пољопривредним, и како би то учитељи најбоље могли учинити. Тако је, и ми то признајемо, али да лиће учитељ моћи и ту учинити штогод, поред бриге за свој опстанак. Не може. Осигурати га дакле прво материјално, затим, осигурати му опстанак у месту, па најпосле преустројити осн. школе, п онда ће бити сигурна успеха.

Нека основној школи буде задатак оно, што у ствари и треба да буде, а то је писменост; нека се према, овоме удесе и закон о основ. школама и програм, па ће бити резултата.

Нека надлежни дакле размисле о овоме, па нека најнужнија знања, која требају сељаку унесу у програм основ. школа поред писмености, па ће и школа одговорити своље позиву и биће од ње народу користи,

Онда ће учитељ и калемити воће, п неговати ичеле, и подизати шуму, и остале рационалне начине из пољске привреде примењивати у практици, па ће и старији имати од тога користи. |

Ово би се дакле у начелу имало усвојити и разраДити, па да се дође до неког резултата.

У том случају би остала нижа, основ. школа, са 3 разреда, која би давала искључиво писменост, а више

„учитеље 26