Učitelj

УСПРАВЉЕНА И ПОЛОЖЕНА ЦРТА 43

УСПРАВЉЕНА И ПОЛОЖЕНА ЦРТА.

(у вези са очиглед. наставом)

Предавање из !. разреда основне школе,

о

Седите, децо! Скрестите руке! Метните руке на клупу! Леђа наслоните! Устаните! Седите сами као што треба! Метите руке на крило ! Руке на клупу ! Дигните руке у вис! СОпустите их на крило! Пазите !

Шта је овог — (То је столица). Зашто ће нам столица — (Да на њој седимој. Ко прави столицу 2 (Столицу прави столар). Од чега је прави 2 (Прави је од дрвета). Изиђи ти! Покажи ноге на столици! Покажи наслон где се наслањамо ! Покажи седиште, где седимо ! Како ве зове ово у столице % (То се зове наслон). А овог — (То се зове седиште). Кажите сви: Столица има ноге, наслон и седиште! Шта сам ја урадио од столице; (Ви сте је оборили). Дела је ти усправи! (Ђак је усправљај. Шта је сада, радио М...2% -– (Он је усправио столицу) Ходи је ти положи! (Један је обара на патос). Је си ли је положио — (Јесам). Усправи је! Положи је! Идите ви на место!.. |

.

Изиђи ти! Узми овај штап, па га положи на патос! Усправи га! Узми ову свећу па је усправи! Положи је! Иди на место! Устаните сви па се усправите ! Седите усправљено ! Дигните руке нека вам буду усправљене ! Метите на клупу, нека буду положене! Шта овде у школи стоји усправљено 2 (Дувар, сто, табла , пећ, прозор, рачунаљка), Кажи ти! (Дувар је усправљен) Ти! Ти!

Шта лежи положено! Кажи ти! (Патос је положен) Ти! (Таван је положен). Ти! (Клупа је положенај.

Смислите сваки по једну ствар на пољу која стоји усправљено ! Ти! Ти!

Смислите по једну која лежи положено! Ти! Ти! Ти!

Скрстите руке! Да извадимо таблице ! Један ! (Деца узимају, са стране обема. рукама и држе у клупи). Два! (Мећу се таблице полако на клупу). Три ! (Деца скрсте рукеј.

Метните таблице нека вам стоје на клупи усправљено ! Оставите их нека леже положено! Извадите крижуље! Наместите их на таблице усправљено ! Наместите их положено! Скрстите руке! Пазите !

Шта је овог — (Показујем мале лествице, Које сам сам од прућа направио) — То су лествице. — Зашта су нам лествице2 — Да се по њима пењемо на таван или да силазимо у подрум). А можемо ли се по овим лествицама пењати 2 (Не можемо) За што % (За то што су мале и танкеј.

А како можемо да се пењемо по истинским лествицама 2 — Можемо за то што су оне веће и јачеј. Ко прави лествице ; (Лествице прави столар). Од чега их прави — (Од дрвета). Како се зову ова два дрвета% — Ви то

не знате, за то запамтите! Ова два дрвета зову се стубе (или диреци). Како стоје стубе у лествица2 — (Стубе стоје усправљено). А како се