Učitelj

44 ~ УСПРАВЉЕНА И ПОЛОЖЕНА ЦРТА зову ове положене дашчице 2 — (Оне се зову пречаге). Како стоје пречагеј — (Оне стоје положено).

Деца треба да иду полако и пажљиво преко лествица, јер ако не пазе могу да се омакну с пречага и да се много убију. Олушајте да вам испричам једну причу ! Било једно дете, па волело све да се прави велико: Један пут било са њим пуно деце а оно хтело. да се покаже како је велико, па се попело на ластвице и стало викитати: — Еј, децо, видите, колики сам! Ви нисте колико ја! Их благо мени! Тако је викало а није гледало куд ногом стаје, па се омакне и груне о земљу и много се убије. Деца се уплаше и брзо дозову његову мајку, па га она на рукама однесе у кућу. То је дете много боловало и кад је оздравло увек је говорило: Ја ћу од сада добро пазити где ногом стајем, кад се пењем по лествицама.

Шта је волело једно дете г — На што се један пут попело 2 — Шта је викало другој деци2 — Шта је било са њиме; — Ко га је унео у кућуг — Је ли брзо оздравило • — Шта је говорило, кад је оздравило # —

Ко зна то све да исприча% —

П.

Дигните, руке у вис! Руке усправљено ! Руке положено ! Устаните Укрутите руке и пружите их положено право на мене. Савијајте шаку! доле и горе! (Руке стоје укочене, само се шака у корену превија) Један ! Два ! Један! Два! и та... Скретите руке! Руке положено ! Укрутите руке! Окрећите шаке овако ! (Шаке се у кругу увијају). Један ! Два! Један ! Два! им т. д.' Скрстите! Напред руке! Бројте паре! (Деца наместе руке као да паре броје и ко бајаги броје) Дела брже! Још брже! Још мало! ... Скретите! Седите! Десну руку горе! Саставите три прста а два савијте. Опружајте та три састављена. прста и окупљајте, али немојте их растављати ! Један! Два! Један Два! Дела брже, још брже |. „.. Скр= стите руке! Узмите крижуље.

Пазите ! Шта је овог — Покажем деци на табли нацртане лествице ! (Лествице [) Изиђи ти те покажи десни дирек! А где је левиг% — Покажи пречаге ! Попни се на те лествице! (Не могу). А што не можеш % — (Нису заистинске. То је само нацртано). А волете ли ви да цртате 2 — Волемо! Волемо 1 Е, хајде пазите, па да и ви нацртање!

Повуците озго доле оваку црту! Сад опет близу ње таку исту! То су нам стубе. Како стоје стубе у лествица; — (Стоје усправљено).

|