Učitelj

830 НЕШТО ИЗ ШКОЛСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

ком родитељу, па онда над њим нове казне изречене, иначе ће закон остати мртво слово на хартији, а настава и њени интереси ће и даље страдати. Дакле, треба најпре извршити стару казну па онда нову изрећи. И у овом погледу је до сада много грешено, што је стварало много излишна посла и увећало неуредно долажење ученика у школу.

Непотпуно, а неки пут и у основи погрешно, · тумачење и примењивање поменутога чл. закона о основним школама од стране наставника, школских одбора, односно њихових председника и општинских судова, знатно успорава правилан редован рад у школи и задаје највише посла онима, који су дужношићу и својим позивом упућени да отклањају све оно што томе смета, почевши од наставника, осн. школе па до министарства просвете. Међу тим, кад би сваки на време и потпуно извршио своју дужност у том погледу, онда би и та ствар много друкчије стајала: онда би било много мање ученичких изостанака од школе, услед чега би било за то мање кажњених родитеља. Прво би мање задавало посла наставницима и настава, би текла својим правилним током. А друго би остављало на, миру школске одборе, општинске судове и државне власти.

Треба најпре употребити све мере да се ученички родитељи приволе на уредно упућивање своје деце у школу. Треба им нагласити корист и потребу тога, у што их треба уверити, — убедити, па ће можда казна бити непотребна. Јер, где се казне употребљавају ту је већ знак неке ненормалности, а, за, такве случајеве прописују се и казне. Па кад се већ дође до тога да се једно ненормално стање отклања, или поправља, казнама, пошто се најпре све употребило да се не дође до казне па се није успело, онда казне треба, строго и доследно примењивати, како би онај који се казни још у почетку осетио сву тежину и неизбежност казне, пошто није хтео лепим начином да учини оно на што га казна приморава. Специјално у овом случају треба казне над ученичким родитељима строго по закону изрицати и одмах их извршивати, те.да кажњени што пре осети рђаве последице, што није уредно упућивао ученика у школу.

Ж Е ж

На завршетку ових редова, нека ми се допусти да изведем кратко резиме од свега онога, што сам напред навео, и да у кратко напоменем шта и како треба радити па да се неуредно долажење ученика у школу сведе на најмању меру, и да се административна процедура при кажњењу ученичких родитеља