Učitelj

ловрОТВОЋИ 103

реда. У први разр. примају се девојке од 14 г. које су свршиле УГ раз. осн. шк, или [| раз. више дев. школе; у други разред примају се девојке које су свршиле бар П раз. преперанд. или ГУ разр. више дев. школе. У Вашархељу биће интерант за 50 дев. и то 20 бесплатно, 20 у по цене (50 Фор.) и 10 по 100 Фор. годишње.

Удате учитељице у Немачкој. — Пруски министар издао је скоро наредбу, у којој се вели: да сталне учитељице рада и учитељице у школаме, кад се удаду престају бити учитељице на крају оне године у којој су удате.

Учитељи у Босни. — Босанска влада спремила је на послетку једну уредбу којом се поправља материјално стање учитеља тамошњих. Плате су тројаке: управитељи имају 600 форинти, учитељи 500, а неки 360 Фор., са квартарином.према месту у ком је ко учитељ. После десет година учитељи добијају повишицу од 100 Фор. Године службе утврђене су на 40. — И ако су оваке плате још далеко од добре награде, опет се учитељи у Босни, како читамо у )Н. Васпитачу «. осећају задовољни, јер пре ове поправке било јо њихово стање много горе.

(„Трговински Гласник“ доносећи белешку о овим платама и годинама службе бос. учит. вели: Шта ће на ово рећи наши учитељи, који се жале

на мале плате; — Шта ће рећиг — Рећи ће: да од сваког зла има по нешто и горе, али то није доказ да је ово добро. Него шта ли би рекли наши трговци кад би морали живети с таквим платама% — ур.)

ве „вв

ДОБРОТВОРИ

Рен

Илија Томић — Босанац, трговац преминуо је у Пожаревцу, оставивши 18.000 динара у злату школском Фонду у Сарајеву; 500 дин. за сиротне ученике у Пожаревцу; толико исто сирот. учен. у Градишту; 1000 дин. цркви у Градишту; 5 — 600 дин. сродницима и неколико хиљада дин. што ће се добити од његовог кукуруза оставио је пожарев. општини на подизање основ. школа.

Фонд попа Михалаћа. — Г. др. Лаза Димитријевић лекар окр. ваљевског за спомен свог пок. оца, бив. свештеника београдског, Михаила Димитријевића, предао је Српској књижевној задрузи 1000 дин. Овај новац дат је са 99, под интерес, од кога ће Задруга сваке пете године награђивати по једну добру књигу.

Др. Иван Лазаревић, лекар из Аранђеловца дао је својој отаџбини 19.000 дин. у лозовима на то, да се приходом од тога новца, по нахођењу г. министра просвете, дају награде за израду најбољих школских програма, наставних планова и т.д.