Učitelj

104 ГЛАСНИК

" Србин добротвор — Маџарима. Није то Србин, који је заборавио срој род, па помаже туђина, него је он оставио имање своме роду, а Маџари то узели себи, Ево како: У В. Кикинди, пре 90 год. умро је Србин православне вере, Кузман Рацковић пи оставио је 60.000 Фор, на подизање једног жанског завода под именом: „Опште полезно завеленије Кузмана и Ане Рацковић.“ Зато, што је завештач у тестаменту говорио само наше, "а није се сетио да каже н сриско-травославно — држава је протумачила оно „наше“ као своје, маџарско, па је новцем истог завештања, који је "порастао на 100.000 Фор., подигла сад државну шесторазредну осн. школу у В. Кикинди. — Од истог Фонда добијаће 40 девојчица по 925 Фор; а разуме се да ће то добијати маџарска деца, кад ту помоћ дели жупаниска власт.

Нака је овим добротворима просвете хвала и вечна благодарност од целог српског народа, који треба да има увек у памети и овој последњи случај, где Маџари српског добротвора себи присвојише.

5 ________---_

пПомМЕНИћК

ба

Последњих месеци, српско учитељстово је изгубило неколико својих милих другова, а основна школа толико радника својих. „Учитељ“ сада "има да забележи пет гробова учитељских и да с болом рекне:

Бог да их прости!

1.

| СТЕВАН ГОЈКОВИЋ — БАМЕНАЦ.

БИВ. УЧИТЕЉ У ЈАСИЦИ (ПОЖ. ОКР.)

" Стевана Гојковића, Каменца, учитеља, — нема више међу живима. Он је умро.

Стевана Каменца познаје српско учитељство, који лично а који из "његових радова на листу „Учитељу“, нарочито из његовог извештаја са париске изложбе. У њему је изгубила српска школа одличног самосталног радника ; јер, сем тога што је за време учитељевања добијао одличне оцене, он је увек обрађивао-и по које парче земље, те је тиме упућивао простије људе како треба да. обрађују своју земљу. Добрњци свуда причају како их учитељ Стева паучио како треба сејати и обрађивати пасуљ, кромпир и др. У њему је Учитељско Удружење изгубило свога вредног члана, јер је био редован члан Удружења и посетилац свих учитељских скушштина, и имао удела радом и разложоним говорима својим. Часописи: „Учитељ“ и „Тежак“ изгубили су једног вредног сарадника и дописника, Орпство је у њему изгубило једног доброг патриоту, што се, сем осталог, види из овог примера: Кад се оно на учитељској скупштини, држаној у