Učitelj

ПУТОВАЊЕ У ЗАГРЕБ НА ХРВАТ. УЧИТЕЉ. СКУШШТ, И ИЗЛОЖБУ УЧИЛА 89" Кад смо ми у групи ступили у ову дворану, она већ беше дупком пуна учитеља. (око 250 — 300 учитеља и учитељица); Одмах се чу жубор: То су браћа из Србије и за тим се чуше узвици: Живели! Нас посадише на прва места, одмах пред председниковим столом.

Председник Савеза учит. друштава г. Иван Филиповић отвори скупштину и саопшти кандидациону листу скуп. часништва, како је на синоћној конференцији утврђена. Скуп се одазва са живели и тпме избор беше свршен без икакве ларме и дебате, као што код нас често бива. На, тај начин скуп. изабра 2 потпредседника и секретаре. Председник се за скупштину код њих не бира сад, него председава председник Савеза, (као што је код нас председ. Глав. Одб.), који је прошле скуп. изабран. А како је г. Филиповић био председ. Савеза то је он и председавао. — Ми ћемо у овом извештају имати прилике да о г.Филиповићу још коју рекнемо, а овде помињемо само, да је то човек омалена раста, али врло симпатичан, По свиму се види, да је код хрватског учитељства врло уважен; његову реч свак с поштовањем слуша, његов прекор стишава, његов ауторитет одржава најбољи ред. А како и не би тако било, кад је тај човек до сада највише радио и урадио за учитељска друштва њихова, кад им је он био највреднији радник, вођ око кога се учитељство купило и с ким је ишло напред. Зато је он до сад готово непрестанце и био председник Савеза. И ако је већ, претурио 70 годину живота, још је то човек крепак и духом и телом, те му и мп само можемо пожелети да још дуго поживи на. корист школе и учитељства и на дику свога народа, на дику и корист народа хрватског и српског, велимо, јер је то један од највећих поборника слоге и братства нашега народног! И да смо којом срећом имали и ми и они више Ивана Филиповића, за цело би данас Срби и Хрвати била два загрљена брата, а не два разбратимљена брата,

Кад се тако, као што рекосмо, извршио избор скупшт. часништва, председник представи скупштини нас, госте из Србије. Скупштина, се одазва бурним: живели, живели!

По том ступи за сто, који је нарочито спремљен до председ. стола ва говорнике на скупштини“) наш председник Глав. Одбора г. Мих. Јовић и у име српских учитеља из Краљевине Србије, поздрави браћу овим речима:

Драга браћо,

Као преставници Учитељског Удружења из Србије ми смо дошми да се одужимо посети вашој у граду Шапцу. Дошли смо да још јасније покажемо како се радујемо слози и заједници браће учитеља једнога народа са два имена. Дошли смо да ту слогу потпомогнемо, како би се из ње развила културна и просветна, заједница на срећу нашега народа. Дошли смо да још јасније један другоме истакнемо опасности 054 наших зађевица,

#) Код њих сваки зоворнив изађе и с тог места говори, а не свак са свог места, као код нас.