Učitelj

ПУТОВАЊЕ У ЗАГРЕБ НА ХРВАТ. УЧИТЕЉ. СКУПШТ. И ИЗЛОЖБУ УЧИЛА 91

спремних учитељица. Нека Бог да, да се и наше учитељице угледају на ову своју другарицу и сестрицу из миле Хрватске.

Читање расправе трајало је скоро 3 сата. Г-ђица Јамбришакова је средњег раста, озбиљна, а пријатног мушкобанастог изгледа. Она је не само лепо написала, расправу, него ју је и својим љупким гласом читала тако лепо и беседнички, да је цела скупштина до краја са задовољством слушала.

Сваку резолуцију, говорница је прво опширно образложила и за тим исту логично извела. Ми жалимо, што нам није могуће да овде целу расправу у целости саопштимо, него ћемо саопштити само резолуције, које је скупшт. предложила и које су у свему усвојене. Резолуције су ове:

А) По домаћи живот.

1. Родитељи треба да узорним религиозно-моралним животом, љубавним међусобним предусретањем, њежним понашањем према, кћерима настоје да их оне љубе и поштују и да се од детињства привикну лепоме дома ћем животу. - а

9. Мајка ваља да је својим ћеркама пример супруге, мајке и домаћице. 3. Женску децу треба привикавати на ред, чистоћу и штедњу у своме дому и оделу, а избегавати све, што би у њима могло пробудити сујету, вољу за гиздањем и прерану жудњу за уживањем светских наслада.

4. Нека матере своје кћери према њиховом добу и снази поучавају у сваком домаћем послу да му се што раније привикну и да им рад пређе у крв.

5. Не треба кћери прерано водити на сјајне забаве, концерте, позоришне представе и игранке. Такве забаве стварају у младежи сујету, раскош, чиме ће касније тровати домаћи живот.

6. У свему томе школа треба ваљано да потпомаже дом, те да уз религиозно-морално и Физичко васпитање у девојачка срца засађује љубав за све, што је лепо, племенито и узвишено. Према томе треба да се за женске школе од најнижих до највиших разреда састеве посебне читанке, у којима се особито истичу женске врлине и срећа задовољног и мирног домаћег живота.

7. Сав женски ручни рад у нижим и вишим девојачким школама ваља, удесити тако, да буде избачено све што је непотребно за обични сеоски и грађански живот. -

8. Са сваком вишом девојачком школом ваља да је спојено забавиште, где ће ученице последњега разреда имати прилике, да се науче, што ће им једном као мајкама добро доћи.

9. Са сваком вишом девојачком школом нека је спојен једно, или дво-годишњи течај, у коме да се девојке, свршивши вишу девојачку школу, искључиво вежбају у кувању, кројењу и шивењу мушког и женског рубља и др. женских потреба, у прању и глађењу рубља и књиговодству.

«