Učitelj

новости 183

Али ти учитељу српски не ћеш ипак клонути духом. „На муци се познају јунаци“! Знамо ми да ћеш ти и у најмучнијим приликама опет водити рачуна о школи својој, о своме Удружењу и свом листу, о свом по-. зиву и дужности својој.

Удружујмо се и даље, као што смо до сад! Или не, него још више п јаче, јер кад видимо да се други слабо брину о нама и школи, морамо се побринути сами, морамо сами радити и урадити. А урадићемо и успећемо само ако смо удружени, сложни и вредни у послу корисном и племенитом.

У

Српска книжевна, задруга. — До 15 октобра ове год. Срп књи– жев. задруга (а то је за 5 ипо месеци од свог постанка) има 1530 задругара и то:

Једног добротвора (Њ. В. Краљ Александар) ба · · · 9000 дин. Једног добротвора (Фонд поп. попа Михалаћа, прилог ње-

товог сина - - | · -____- о - > ||. 0 И - 5 1000 дин. Ава добратвора са по 200 дин. · · - - · - ___- 2 Тридесет и шест добротвора са по 150дин.· ·+ · · 5400 > 999 оснивача с улогом од 10 дин. · · -<. =. - 99006 500 улагача у =» = 6 ~ - --- _-- <- - 3000 Аетија на форинтама (<< | | | - = = 996,

Свега прихода 21.996.

Управни одбор већ живо ради да још ове године изда више ваљаних књига. До сад су штампана ова дела: С мора и са сува, од др. М. Јовановића, — Бакоња Фра-Брне, од С. Матавуља. — Драмски списи Тол Трифковића. Сад се штампају ова дела: Даворје (све оригиналне лирско песме) Ј. С. Поповић. — Живот и прикљученије, | од Доситија Обрадовића. Ове године још ће се штампати и ова дела: Прва Служба, од Игњ, Николајевића — Потапенке, превод М. Ђ. Милићевића. — Историја српског народа 1, од Љ. Ковачевећа и Љ. Јовановића.

Као што се види одбор је до сад спремио и штампаће 7 разних ваљаних књига и ако је био дужан издати само 6. Благодарећи добром од-

~

зиву наша ће се книжевност обогатити са : ваљаних књига, које ће изнети, мислимо око 90 штамнаних табака, што ће чланови Задруге добиги за незнатну цену — свој улог. Ако се-до декембра број чланова још увећа, одбор ће, по свој прилици, пздати ове год. још коју књигу више. И ако су неке књиге већ готове, Управни одбор их неће слати докле не буду све готове, те да задругарп од једном све добију. Исте књиге неће се ником продавати пре но што их задругари добију. Који пак желе да добију књиге лепо повезане, треба да пошљу до декембра још 5 дин.