Učitelj

184 - ГлААСНИК

На тај начин задругари ће ове године добити за свој улог књиге, | које се у продавницама могу добити неповезане за 20, а повезане "око 30 динара. :

Да је ова установа врло корисна за сваког, о томе је залишно говорити. Ми се надамо да ће похитати у Задругу и они, који до сад нису. постали чланови. Нама је мило што до сад има приличан број учитеља, који су као повереници били врло вредни око скупљања чланова, Задруге, а надамо се да ће их бити и више. Сваки учитељ у свом крају може ку- | пити улоге и слати Срп. књижев. задрузи или њеном благајнику г. Ур. Благојевићу учит. овд. Они који купе улоге имају права на. 20) Од скуп_ љеног новца на трошкове око шиљаљања и добијају књиге бесплатно.

Учитељско Удружење је до сад увек помагало сваку корисну установу или предузеће, па је, по решењу Глав. Одбора, ступило и у редове задругара овога друштва, као добротвор с улсом од 150 дин. ;

Бугарски правопис и шовинизам. — Бугари до данас немају утврђеног правописа и праве граматике, него, тако рећи, сваки писац и кни жевник пише како мисли да је боље — свак на своју руку, свак за себе има правопис и граматику. Тек сад покренута је и код њих мисао, да. се њихов правопис и граматика доведу у неки ред. Али Бугари као Бугари, не могу да сложе свој шовинизам с науком, па муке. Једни би хтели да бе "избаце јерови, кад се без потребе пишу, јер се не изговарају, а. други. веле: пе сме се то чинити, јер се онда бугарске књиге приближавају брп-_ скима, а то је штетно за агитацију у Македонији и Ст. Србији. О томе у њиховој „Свободи“ вели се: „Избацивање јерова на крају речи наш ће писменост постати слична са српском и веома ће се тешко разликовати од ње. За нашу борбу са српском пропагандом нарочито у крајевима, у којима месно наречје више личи на српско, врло је важно по нас да по-_ стоји оштра и видна разлика између српске и бугарске писмености, те да и мало писмен човек може рећи: то је писмо бугарско, а ово је српско Те разлике састоје се беш у тим писменима — тврдом и меком јеру“.

Овако мишљење јасно нам казује, како Бугари и у језику претпостављају шовинизам науци, као што то чине иу историји, где такође 3 рачун својих шовинстичких тежња, слабо воде рачуна о историским Фактима и истинама. Сем тога, из горњега види се како се Бугари боје да ће им пропаганда ослабити или пропости, ако се у правопису изједначе са Орбима. Бугари веле да је Македонија чисто бугарска земља, да у њој живе Бугари, па опет поред тога и поред толике своје силне пропаганде

__на коју се троши силан новац — опет се боје да ће им успех доћи у питање, ако се правопис бугарски приближи српском. Зашто ли тоз Та срнска пропаганда у Македонији, на, жалост нашу а на радост Бугарима, тако.

је ништавна, да је готово и нема. Бадава види се колико је Македонија.