Učitelj

новости ; 2.

„Учитељ“ — „Возпјаки“, — У свом 4: бр. од ове год. „Вогпјај “ (лист који излази у Сарајеву) донео је нарочити чланак о „ Учитељу“. Повод томе био је па: извештај о путовању у Загреб, што је у 1 свесци штампан. У том извештају поменуто је како смо прелазили у босански Брод и шта смо тамо видели за оно кратко време. То место у извештају не допада се „Вогпјаки“ и он се јако љути.

Где ми рекосмо да смо у Броду свратили у кавану код Србина мухамедове вере, стављено је: !7! Писац одговара, као вели: какав Србин мухамедове вере! — А да шта је он, молимо 7 — Турчин ваљда 2 — Али кад не говори турски, него чисто н депо говори српски, кад му је то матерњи језик, по чему је Турчин2 — Знамо да би » Возпјак“ на ово рекао, (као што непрестанце и говори): то је Бошњак. Но лепо, он је Бошњак по земљи у којој живи, али по народности не може се назвати Бошњак, јер тога народа, као народа засебног нема. Цео образовани свет зна да, сваки, који говори нашим језикон, он је или Орбин или Хрват. По земљама у којима ко живи, може се звати Бошњак, Далматинац, Црногорац Банаћанин и т. д. али та имена не казују имена разних народа, као што имена, Аустријанац, Баварац, Саксонац, Прус не казују имена разних народа. Или зар » Вовпјак < не зна да је Немац — Немац, ма у којој земљи живео, ма којим се именом звао. Кад пак, не би тако било, онда Немаца неби ни било на свету, само би било Пруса. Саксонаца, Бавараца и т. ад.

Ако би се рекло да онај Мухамеданац из Босне није Орбин зато, што није исте вере с нама, онда ми питамо: зар код Француза кад је један католик, други протестант, трећи кадвин — зар сви они иису опет Французи % Па тако код Немаца, тако и код свих других народа. Свуди се народност познаје по језику, а не по вери и имену земаља разних, само то „Вобпјак“ хоће другојаче. - –

Ми смо у нашем извештају узгред поменули и „Возпјак“ и рекли смо да тај лист издаје Орбин мухамедове вере, Мехмед бег Капетановић. На то нам „Вогпјак« вели: одлучно одбијамо да смо Срби и да је наша домовина српска земља“. Даље вели: „Шта се тиче власника нашега листа „Србина Мухамедове вере“ он би, да је овдје јамачно одбио од себе свако српство, јер је и чинима својим доселе показао да је “ истини вјерни присташа и исповједник Мухамедове вјере, ал нипошто Орбине.

Овим речима вреди додати и оно што се вели у истом броју „Вогпјака“, баш у уводном чланку : „Двије поруке“, где овај лист одговара Србима и Хрватима, који рачунају Босну као своју земљу, па вели: да Босанци нису ни Хрвати ни Срби, не желе да се споје ни с једнима ни с другима, већ само желе да су под милостивим окриљем Аустрије и у милости цара њеног. уМи смо одани и нашој влади, која се очински брине за нас“ вели се на крају овог чланка.

Тако, ето, пише „Вобпјак“. Наши читаоци већ добро разумеју шта би он хтео и каке патриоте пишу у њему, Бег Капетановић и остали око