Učitelj

980 гаАасник

И све се то врши махом „по потреби службе“, што значи да то захтева некакав интерес школе. А какав је тај интерес школе и наставе, какве су те потребе службе саме» Је ли потреба службе да се учитељи селе, а школе да не раде баш у ово доба, кад се најбоље и највише урадити може 2 Је ли потреба службе да се тако огроман број учитеља креће с једног краја Србије на други Је ли потреба службе да св и по други пут крећу они који су пре кратког времена премештени били2 Је ли потреба службе, је ли нужла прека, да се и у ово доба, кад зима стеже, кад вејавица веје и студен сече, да се у то доба учитељи селе, да гледају укочене ноге и руке и слушају писку промрзле ситне дечице своје, да пропадају и учитељи и породице њихове2 Каква је та потреба службе, која захтева да учитељи приносе на жртву и невину дечицу своју 2!

Господо, која вршите овакав учитељски распоред, уздигните се у мислима изнад Србије па погледајте основне школе, погледајте учитеље и породице њихове. Видите ли како школе не раде, како ће оваким радом настава ове године бити изгубљена и толика деца бити оштећена2 Видите ли како се селе толики учитељи у ово доба и по оваком времену, чујете | ли Фијук хладног ветра и писку промрзле деце учитељске, видите ли по- | ред оних, за које ви држите да су криви, како се пате и пропадају и невине жртве 2 Имате ли срца, имате ли душе, не сатирите нејач невину, не чините грех пред Богом и људима ! |

Ако мислите да су учитељи криви, ако држите да њих треба казнити чиме и довести их у ред какав мислите да је бољи и кориснији, онда њих по закону и казните; али школа није крива, учитељске породице нису криве — њих поштедите, не сатирите их, не убијајте их, јер то је грех, који ће на земљи историја забележити и осудити, а на небу неће наћи опроштаја.

Учитељске плате у Немачкој. — „Н. Васпитач“ доноси ову белешку о платама немачким учитеља : У горњој Немачкој повишене су плате учитељске, те сад имају учитељи по градовима оваке плате: надучитељи 3500—4500 марака) са две повишице од 500 марака. Учитељи имају 1500—3000 марака са 6 повишица по 250 мар. По селима имају предстојници (управитељи 7 ур. у школама са 4—8 одељења 1800—3000 мар. са 6 повишица од 200 м,, предстојници са 9—12 одељ. 2100—3000 мар. са повишица по 150 м. и стан. Редовним учитељима је плата 1500—3000 м. са 6 повишица по 250 марака. Ове повишице добијају се на 3—5 год. На пет година, по свршеном школовању, учитељи имају плату 150) марака. Највеће плате добијају се у 43 год.

Нама, учитељима у Србији, често се тек рекне: иу Немачкој и у др. земљама на западу, нису учитељи боље награђени (неки рекну чак и да

1) Једна марка вреди око 1:20 дин.