Učitelj

УН; 7 Ез 4 ~ АЛ та пре 5

„Е. : пр 8а а 41

СВЕСКА 5. — ТАНРАРА 1892. БЕОГРАД. — ГОДИНА ХИ.

АААААА. АЛА МАМА ЛАДА ЛАА АМА МАМА ЛАЛЛАЛАЛАЛАЛЛА АЛАЛА АЛА ЛАДАДААЛММЋ

УЧИТЕЉ

ПЕДАТОШКО-ЕБАКЕВЕ 1

ЛАЛА А МАМА ЛАЛА Ме ЛЛАЛАЛАМЛМЋ ЛААЛАЛАМА А АЊА аи

уводу психологију)

НАПИСАО

Милан ЈЏЕВИЋ

|. Шта је психологија 7

Најкраћи је одговор на поменуто питање: психологија је наука о души. Ну тај нам одговор није довољан, он нам тумачи само име науке (роу душа, Хбуов реч, наука) и не обухвата одређено оно што та наука испитује и сређује. Да би нам пак то било јасно, требало би да одговоримо уједно и на питање: шта је душа:

Какво је ово питање, које смо сад поставили и шта се на њ' може одговорити, о томе ће бити говора касније. Тада ће се уједно и објаснити прави предмет психологије, као и принцити (основна начела) и методи (поступци) којима се служимо при психологиском испитивању. За сада пак, као претходни одговор, обележићемо појам душе као скуп свега што у нама мисли, осећа и хоће, или још краће, као скуп свих душевних

1) Најважнији радови су у сувременој пбихологији дела Н. Брепсег-а, А. Ват-а пи У. Жипаф-а. Праваца има у главном два: енглески и немачки. Преглед оба правца сувремене психологије извео је Тћ. Еабог у својим делима: Енглеска сувремена психологија и Немачка сувремена психологија. Систематски преглед психологије са резултатима и немачког и енглеског правца написао је Н. Ндјјатд. Уџбеници, који се потпуно ослањају на сувремену науку, веома су ретки. Најподеснији ће бити, у колико су писцу ових редака познати, ТУ. Јегизајет-а (немачки) и Рафет-а и Уогтз-а (Француски). Становништа тих психолога и њихови изводи били су писцу основа за овај рад.

УЧИТЕЉ 25