Učitelj

ИЗЛОЖБА УЧИЛА У ЗАГРЕБУ 405 кућанство, одело и обућа, алати занатлиски и земљораднички и све, што ученици у читању и настави могу поменути, овде је у минијатури израђено тако лепо, да се мора одати велика хвала толиком раду овог вредног учитеља. Ми смо у овој изложби видели на др. месту орманчић са пуно алата и др. ствари, у минијатури израђено, такође за очигледну наставу, али и ако је тамо н. пр. чекић и др. све Фино израђено, опет се нама ове стварчице Ф. Крала више допадају. Оне малене ципелице, папучице, чакширице, сточић, чамчић с веслом, ашов, грабуљице и т. д. и т,д. ма да нису онакс лепи као они фабрички и мајсторски модели, опет су нама милији јер је то све израдио сам учитељ за наставу својих ђака.

И вредне учитељице, чланице „Заједнице“, нису изостале од другова, својих. И њихове вредне руке спремиле су и изложиле овде доста лепих ствари. Поред геометриских облика од картона (рад г-ђице М. Розенбергове), налазимо овде изложено поступно учење жен. ручног рада од 1—4 разреда, што је депо извела и изложила г-ђица Оребрићева. Г-ђица Глембајева опет сама је удесила ново наставно срество за показивање веза, и цртање слика за вез. У оквиру на жици нанизане су коцкице са разно обојеним странама. Те се коцкице могу на жици окретати и тако од боја слагати извесне слике које се везом могу изводити и прецртавати. Ово учило је већ откупила књижара Хартманова.

И ако нисмо овде изнели све и ако нисмо поменули сваког радника, који је овде изложио своје радове и ако нисмо проговорили опширније о свему што је „Заједница“ изложила, ми морамо поћи даље, јер нам простор листа не дозвољана да се упуштамо у већу опширност. Полазећи даље, не можемо а да још једном не одамо част и хвалу „Заједници“ и вредним члановима њеним.

Поред изложених стварч „Заједнице“ на овој првој галерији изложила је књижара Ф. Супана врло лепе и богате збирке материјала за писање и цртање, збирке и слике за учење јестаственице, мапе и др. срества, за учење земљописа, слике за воћарство и т. д. Нарочиту пажњу заслужују слике јестаственичке, које на засебном картону престављају по 1 јединку, што је много боље од Шрајберових слика. Особиту хвалу заслужује ова, домаћа књижара што има доста сопствене израде и издања, као што су н. пр. глобуси,

Пређимо сад из галерије у дворане око ње.

Ги 1 дворана. — У обема собама смештена су разноврсна учила чувене бечке Фирме Пихлерове удове и сина. Већ по томе, што су излошци ове Фирме заузели две дворане, види се ди их је ту много, а да су ти излошци одабрани то гарантује леп глас, који је Фирма до сад стекла у свету. Овде су изложена готово сва учила за све предмете, а како је тих ствари врло много, то не можемо о свему овде говорити, него ћемо поменути само важније. Тако су особито лепе збирке слике и модели за јестаственицу. Слике неких биљака престављају тако живо и верно исту

УЧИТЕЉ 21