Učitelj

04 ИЗЛОЖБА УЧИЛА У ЗАГРЕБУ

| спрат. — У овом спрату је у средини галерија, а око ње 4 дворане, све пуно изложених ствари.

У галерији прво налазимо изложене ствари „Заједнице“, учитељског друштва за Осек и околину. Ово учитељско друштво изложило је толико ствари, да би оне саме за себе могле чинити једну изложбу. И све је то рад вредних руку чланова и чланица тога друштва. Зато врло лепо и доликује изрека „Заједнице“ коју овде написану држи у кљуну велики испуњен рибљи орао, стојећи на високом постаменту. Изрека гласи:

бури оро небу под облаке лети, Заједница радом својој мети.

Кад почнемо разгледати излошке „Заједнице“, на све стране пуно их је, да не зна човек куда пре да погледа, шта више да посматра, чему више да се диви и хвалу му одаје. Пођимо редом.

Џредседник „Заједнице“ Џенић, који је не само ваљан учитељ него и стручњак у воћарству и пчеларству, изложио је од свога рада: лист „Игуавка Рсеја“, који он уређује, од 1881—1892, слике анатомије пчеле, моделе за калемљење воћака, развитак пчеле од зачетка па кроза цео њен живот, збирку воћу и пчелама шкодљивих зарезника, и оруђа за воћарство. Вредни учитељ и књижевник Д. Хирц изложио је осим свог књижевног рада (12 књига) још и збирке : амФибија, рептилија, речних и морских риба, и жабе у свима фазама развитка, све лепо у шпиритусу смештено; за тим збирке минерала, семења шумског дрвећа, отровних биљака и испуњених тица певачица. Ове јето прибирано у својој домовини, као што су и остале збирке, које су учитељи овде изложили. — М. Вуковић шк, надзорник и уредник „ЗКоје“, изложио је свој књижевни рад у лепом броју књига (ем тога изложио је и лепу збирку старих шк. књига (18 буквара, 13 читанака, 4 граматике, 10 рачуница и др.. — Даље налазимо штампарске потребе историски уређене, т. ј. како је с тим Гутемберг почео и како се данас ради, збирку семења, модел куће с громобраном и др., што је изложио Ј. Аншау. — Каничар је изложио учило за читање и писање, удешено тако, да је ново слово црвено, а остала црна. Исто тако за рачунање после изученог броја, а поред црних тачака, долази још 1. црвена. тачка, чиме се хоће боље да уочи постанак новог броја. Исти је изложио једну таблицу за бележење ђака који су изостали и који су немирни. Даље овде налазимо од разних учитеља изложено и ово: модел кућице у Подравини, корпарски материјал и алате, учило за учење сати и минути на часовнику, врло лепо израђене и прегледне мапе појединих жупанија, пластичке мапе Хрватске и Славоније ит. Ад.

Бацимо ли поглед по зидсвима око галерије, ту. поред поменутих мапа, и др. одмах пада у очи рад Ф. Крала за очигледну наставу. Ту видимо преко 150 разноврсних ствари, на десетину картона прикачених. По-