Učitelj

410 ИЗЛОЖБА УЧИЛА У ЗАГРЕБУ

На другим столовима пак изложени су књижевни радови хрват. учитеља: Доловчевића, Гргинчевића, Кобалија, Кирина, Мартиновића и др. Ту налазимо и читанку разних рукописа (у књигу повезано много разних рукописа), што је природно Кошћевић и збирку старих шк. књига. Даље опет овде видимо моделе млина, опанчарске ступе и радионице, све у миниатури, а рад је Ф. Хефела.

Поред још многих др. изложака појединих учитеља, у овој дворани су изложена, Физички и др. апарати.

У дворана. — У њој је изложила књижара Л. Хартмана из Загреба разне слике за очигледну наставу, мапе, слике за јестаственицу, библиске слике, разне моделе, рачунаљке, шк. намештај, Физичке апарате, књиге за младеж и т. д.

У дворана. — Ова дворана испуњена је већином училима за средње школе. И овде налазимо Физичке апарате, моделе и збирке животиња, (лепа. је збирка риба са трга у Загребу, инсекти и др.), збирке минерала, испуњених и препарираних животиња. Поред др. моделе за соматологију, нарочиту пажњу посетилаца привлачи модел целокупног човека у природној величини, а удешен тако, да се унутрашњост сва расклапати и показивати може. Како нам рекоше, сам овај модел стаје 3000 Фор. Вреди поменути у овој дворани збирку семења воћа и др. дрвећа, коју је изложио Ј. Етингер, (око 320 преграда разног семења).

!Х дворана. — У овој дворани изложени су већином учила за средње шхоле и то за Физику, хемију, а изложиле су их већином чешких Фирама (Крајдл, Худек, Фрич и др,).

Тиме смо прошли кроз целу изложбу и изнели о њој што је важније и колико смо могли у оваком кратком једном извештају. Читаоци из овога могу видети како је ова изложба у Загребу била велика и пуна разноврсних учила, како поред изложака многих страних Фирама, има доста и лених ствари, које су хрватске неке Фирме изложиле и, најзад, поред тога, како је огроман број ствари које су сами учитељи справили и изложили. Но и ако се из овога све то може видети, опет је ово само једна бледа слика саме изложбе, јер ми нисмо могли онолико времена провести у изложби, колико је потребно па да се све пажљиво видети и проучити може и нисмо имали толико простора, у листу, да опширније проговоримо о ономе што смо и за то кратко време могли разгледати. Није ту ствари на стотине, него их је хиљадама на све стране куда год се по изложби кренете.

Да заслужује сваку хвалу онај труд који је утрошен за ову изложбу, то се разуме већ. Али коме више и већу хвалу да одамо: да ли предстојнику за богаштвоје и наставу, г. Кршњавију чија је замисао о овој изложби им који је много припомогао остварењу њеном; да ли зем. влади која је материјално потпомогла да се изложба приреди; да ли одбору који је толико труда улежио око уређивања изложбе; да ли страним и домаћим Фирмама, које послаше многобројне излошке; да ли пак толиком вредном