Učitelj

ИЗЛОЖБА УЧИЛА У ЗАГРЕБУ 411

учитељима који су многобројне излошке сами спремили и овде изложили; да ли многобројним посетиоцима, изложбе који су јој пажњу поклонили, који су се тим много користили а ту корист однели да је преко ученика, својих народу предаду — коме веће признање, коме већу хвалу да одамо 2 — Част и хвала свима! Сви су они припомогли да се ова лепа изложба крунише тако лепим успехом.

. «

На крају овог извештаја о изложби учила у Загребу, не можемо а да још једном не бацимо летимичан поглед на радове, које су учитељи сами спремили и изложили овде. Мислимо да наши учитељи треба, да обрате, нарочиту нажњу на ову врсту изложака, јер ту имају шта видети и на шта се угледати. Ми смо се, разгледајући ову изложбу, највише интересовали за оно што је производ руку учитеља и учитељица народних, а мислимо да је и друге посетиоце ово увек интересовало.

Као што су читаоци и сами могли видети из овог извештаја, учитељ ских творевина. је било врло много. Кад човек види ове многобројне збирке, моделе, прегледе и друга учила, онда видимо, како многа наставна срества, могу учитељи сами спремити за своју школу и за своја нредавања. Ово је особито за наше учитеље поучно. Јер код нас су честе жалбе на то како шк. општине неће (или не могу) набавити школи потребна. учила, честе су, велимо, таке жалбе, а врло су ретки случајеви да учитељи сами које учило спреме за своју школу и своја предавања. У таком случају ми готово и немамо толико права жалити се што општине нису заузимљиве и ревносне за школу, кад и сами нисмо довољно ревносни; немамо права, тражити да прост еељак појми и с готовошћу помогне да се које наставно срество школи набави, кад и сами не радимо на томе да школи спремимо и дамо бар она настав. срества, која можемо, која лако може сваки сам прибрати и спремити. Не велимо да је тако код свију наших учитеља, али су изузеци ретки, ређи него што би требало, док је то код хрватских учитеља много боље, а већ и да не помињемо н. пр. чешће учитеље, који на овом послу раде одавна, можда још са више вештине и више воље.

Јеш једну лепу појаву могли су наши читаоци запазити код хрватских учитеља. Поред многих збирака и др. учила која они сами спремају за шк, наставу, хрватски учитељи раде и помажу привредно стање народа свог. Нарочито воћарство, пчеларство и свиларство има у учитељама вредне раднике и моћне помагаче. А како је код нас; Док је код наше браће учитеља у Троједници обична ствар видети лепо уређен школ. врт, у коме се и ученици обучавају калемљењу и вртарству — код нас су ретке учитељске баште за његову сопствену потребу; док се тамо производи и у народ растура велики број каламљеног воћа — код нас се мало ко сети да засади око школе које дрво, где би деца барем имала хлада у жарким