Učitelj

ПРВА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЗЕМЉОПИСА У Ш, РАВ. 415

казује левом руком (Јужна). Окрените се сви на северну страну ! Ајд сад на источну! На западну! На јужну.

Узмите хартије и плајвазове. Раширите табак. Положите хартије доле, али тако да вам горњи крај (ивица) буде окренута северу. И ви се окрените северу.

Где смо ми сада2 (На орашачком брду). Пазите! Ми ћемо ово брдо да насликамо на хартији. Хоћемо ли насликати онолико, колико је у истини # (Нећемо). А што, Перо2 (Па не може да стане на хартији). Колика би требала да буде хартија, па да можемо да насликамо онолико, колико је велико. (Требала би толика па и још већа хартијај. Јесте, ми не можемо да насликамо толико велико, али ћемо да насликамо

мало — много смањено. Пазите! На средини хартије назначите | брдо ово вијугавим цртама, онако, као кад се змија увије. јула Ево овако: | О

Које је село одавде најближе 2 (Орашац). Покажите где је Орашац ! На којој је страни2 (На источној.) Колико има одавде до Орашцаг (Има пола сата). Ајд да насликамо на хартији и то село. Село ћемо на хартији назначити са једном повећом тачком, овако: Ф Дела нека Пера на хартији означи село Орашац, али пола сата далеко одавде. (Не може). Зашто не може (Ва то што би и хартија морала да буде много велика). Е онда ми ћемо овако да радимо: које је село далеко 1! сат, на хартији ћемо назначити са 2 прста далеко, које је 2 сата — 4 прста, које је 3 сата — 6 прета и т. д. Колико смо рекли да је далеко Орашац; (4 сата). Ма колико ћемо далеко назначити 2 (1. прст). Добро, ама на којој страни2 (На источној). А која нам је источна страна на хартији! (Десна). Е означите десно од оршачког брда 1! прет далеко село Орашац. Овако:

Како би ти, Пајо, отишао у Орашац» (Ја би ишао оним путемј. Је

ли тај пут са свим прав. Није, најпре води на ј-исток па онда у Орашац. Ајд на хартији да назначимо то всто. Пут ћемо обележити танком цртицом. (Види горњу слику).

Које се оно село види иза Орашца (Копљареј. На којој је страни одавде 2 (Опет на источној). Колико треба па да се тамо стигне (! сат). Дете и то село да назначимо на хартији., Чиме ћемо то село да обележимо 2 (Великом тачком). На којој ћемо страни да означимо ту тачку 2 (На оној истој где смо и Орашац). Колико ћемо далеко да означимо од орашач. брда2 (2 прстај. А од Орашцаг (1 прст). А како ћемо отићи из Орашца у Копљаре2 |Путом, насипом). Кривуда ли тај путд (Не кривуда; иде правој. На коју странуг (На исток). Е сад обележите и Копљаре и пут из Орашца у Копљаре. |Сл. 3.