Učitelj

416 Е КОРА ВИ ЛАА ПОРАННБРАКА.

Означите сад село Орашац са о, а Копљаре са к.

Е Која су оно брда што | се виде2 (Букуља и Венчац). | На којој је страни Букуља 2 (На западној). А Венчац 2 (На југо-западној) Које је даље 2 (Венчац). Колико има одавде до Букуље 2 (1 сат). А до Вен| чаца2 (17 сат). Ајд' и та брда да назначимо! Како ћемо их 1 означити“ (Онако исто као и | орашачко брдо). Хоћемо ли исто толиког (Нећемо; ова ћемо брда означити са већим (ба. 5) вијугама, јер су много већа.)

Означите их ! (Сл. 4).

На којој сте страни означили Букуљуг А Венчац, Кад би смо били на Букуљи, на којој би нам страни било орашачко брлог (На источној). А Венчацг (На јужнојј А како би било кад бисмо гледали са Венчаца ; (Онда би била Букуља на северу, а орашачко брдо на северо-истоку).

Каква се оно црква види испод Букуљег2 (Буковичка). У коме је оно селу2 (У Буковику). Са које је стране Букуље (Са источне). А сад од нас ча којој је2 (На западној). Ајд и то село да обележимо! Како ћемо то учинити 2 (Метнућемо тачку баш до Букуље, јер је ту Буковик. (Види сл. 4.)

Шта, је оно одмах до села Буковика2 (Кисела Вода). Које се место види до К. Воде2 (Аранђеловац). На којој је страни одавде% (На ј-западној). Обележимо и то на хартији; Како ћемо; Пазите! Овде нећемо да означимо само тачком, јер њоме означујемо села. Да бисмо знали да је обележена варош, ми ћемо око тачке да нацртамо један мали круг, овако: (С). Означите сви. (Види сл. 1.)

Како би смо одавде отишли у Аранђеловац 2 (Путем). На коју страну води пут2 (На ј-западну, само кривуда). Обележите и то! Из Аранђеловца може се отићи путем на К. Воду и у Буковик; Назначите то на хартији. (Ва сља

Шта се оно види под Венчацем2 (Селој. Које је оно село (Бања).

_ На којој је страни одавде2 (На ј-западној). А од Венчаца 2 (На. ј-источној). Је ли оно далеко од Венчаца 2 (Није; баш је под Венчацемј. Обележите и то село. — Како бисмо отишли из Аранђеловца у Бањуг (Путем који води на југ). Назначите и тај пут на хартији! (Види сл. 4.).

Погледајте онамо, иза Бање, само мало источно. Шта се оно бели; (Куће), Ко зна где су те кућег (У Тополи). Је ли то село 2 (Није, то је варошица). Ко је од вас ишао у Тополу% Колико има од Бање до Тополе;