Učitelj

ПРВА ПРЕДАВАЊА ИЗ ЗЕМЉОПИСА У Ш. РАЗ. 419

на табли са овом мапом. Ја ћу ову мапу да положим на сто, и то онако исто, како смо положили артију на брду. Куда ћу окренути горњу страну (На север. Ево тако да учиним. Можете ли видети сви шта је на овој мапи % (Не види се). Како би сте видели% (Да се подигне). Добро, ја ћу је метнути на зид. Куд ћу окренути северну страну 2 (Горе). А западпу 2 (Левој и т. д. Овде, на мапи, биће нам, дакле, стране окренуте онако исто

као оно и на табли. Где је тамо јужна страна (Доле). А источна2 Западна 2 Северна 2

Нађите сви на вашим мапама Аранђеловац! Изађи Мирко, па на овој мапи нађи то исто. Нађите на вашим мапама Орашац! На којој је страни од Арапђеловцаг Нађи ти Мирко ! Колико је далеко означен на вашим хартијама. Дед, Мирко, изнађи, колико је далеко овде2 (4. с. м.). А колико има, да се иде до Орашца 2 (1 сат). Са колико је овде обележен 1 сат даљинег (ба 4. с. м.. А на табли 2 (Са 1. д. м). А на вашим мапама 2 (Са 2. прста). Колико ће, Мирко, бити далеко место на овој мапи, које је удаљено 2 сата: (8. с. м) А 3. сата (12 с, м.).

Нађите сви Букуљу и Венчац! На којој су страни од Аранђеловца 7 Како сте ви обележили та брда% (Вијугавим цртама). А како је овде, Мирко ; (Као гусеницај, На свима мапама брда се означују цртама налик на гусеницу па тако је и овде. Нађите на вашим мапама Бању и Тополу! Иди ти, Мирко, на место, а нека сад изађе Паја. Нађи, Пајо, ти та места. На којој су страни та места од Аранђеловца 2 Како је Топола обележена2 А како сте је ви обележили 7 Коју сте то реку обележили 2 (Кубршницуј. Има ли је, Пајо, и на тој мапи 2 (Има). Нађи је% Покажи јој РВ Ајд реци на коју страну тече%г — Иди, Пајо, на место 2

Реци ми Јово, све што сте обележили на вашим мапама! (Аранђеловац, Орашац, Копљаре, Букуља, Венчац и т. д.). Изађи, Перо, па покажи све што има на овој мапи.

Шта има на овој мапи што код вас нема2 (Има река). Та се река зове Јасеница. По тој реци зове се и околина Аранђеловца, са свима околним селима срез јасенички. Овде, на овој маци означена, су сва села, која, припадају срезу јасеничком. Дела, Перо, покажи на тој мапи сва места у срезу јасеничком и на којој су страни од Аранђеловца. Нека изађе Јова, па да мери од Аранђеловца до свакога места и да каже колико је које далеко. Покажи Јасеницу! Тече ли она кроз цео срез 2 (Не, само малој).

Која је река већа: Кубршница или Јасеница 2 (Јасеницај. Од куда знаш 2 (Означена је дебљом цртом). о

Овим сам завршио прво предавање из Земљописа, Да напоменем овде, да ових излета у поље, треба да буде што више. Посматрање околине, посматрање појединих места треба чини са разних тачака. Овде нисам могао да наведем све излете, јер би то захзимало у листу много простора и било би на исти начин. М. 8.