Učitelj

ЊВ ДУ ВОЈА КБ

Како смо ставили хартију, кад смо били на брду% |(Окренули смо горњу ивицу северу). Па како ћемо таблу да окренемо Ајд, јаћу и таблу да положим и окренем онако исто, како сте и ви хартију на брду. —

· (Скинем таблу, положим је на сто, али тако да је горња страна — ивице била окренута северу). — Шта смо оно најпре нацртали% Ево ија ћу овде, баш на средини, да нацртам орашачко брдо. Видите како сам лепо нацртао (Не видимо). А што (Па табла је положена, па се не види). Па како ћете да видите2г (Кад се подигне табла). Добро, ја ћу подићи таблу и метнућу је на ногаре. Ама, кажите ми. куда је сад окренута она северна страна, табле 2 (Окренута је горе). А јужна“ (Долеј. А куда је источна, страна 2 (Десно). Западна7 (Левој. — Запамтите: На табли је, дакле, северна страна — горе, јужна — доле, источна — десно, западна — лево.

Шта сам ово нацртао на средини табле; (Ораш. планину). Је ли овде насликана онолика колика је и на вашим хартијама 2 (Није, овде је много већа). А што је већа; (Па. већа је и табла, па може веће и да се наслика). Е добро! Ја ћу овде све да сликам веће.

Како смо на хартијама назначивали места, која су 1. сат далвко > (Си 2 прста далекој. — Овде тако нећемо. Што је далеко 1. сат, назначићемо далеко 1. д. мет., што је 2 сата — 9 д. м., што је 3 сата — 3 Ам ита Ад.

Које је оно село најближе орашач. планини ; (Орашац). Колико је далеко 2 ('; сатај. Колико ћемо на табли далеко да га означимо 2 (5. 6. м.) Ево да га обележимо. Које ћу сад село да обележим2 (Копљаре). Колико је далеке од ор. брда2 (1. сат). Колико ћу далеко овде да га ставим 2 (1. д. м.). За штог (Јер један сат овде се бележи са 1. д. м.ј. Шта сте после цртали2 (Букуљу и Венчац). На којој су страни; Колико су далеког Ево и њих овде да означим. Које је место испод Букуље; А до Буковика 2 Шта је до Киселе Воде2 (Аранђеловац). На којој су страни та места 2 Колико је далеко Буковик 2 А Аранђеловац; Ајд све то да означимо. — И т, д. цртали смо сва места, која смо обележили са брда на хартији. Овако сам имао исту слику и на табли, само што је тамо већа. –- Оваким радом деца увиде да се може једно исто радити, једна иста. мапа цртати, у већем и мањем размеру,'а опет да је тачна и једна и друга. Према. овоме, још првих предавања деца знаду да мапа једне околине може бити умањена и увећана.

По што сам прешао и цртање околине на мапи, ја сам им изнео карту среза, коју сам сам радио.

Можемо ли да израдимо целу нашу земљу овако како смо ми радили са орашачког брда 2 (Не можемо). За штог (Што бисмо морали да пропутујемо свуда, па свуда тако да цртамо). Е, видите, ми то не можемо. Али има људи, који су то могли. Они су путовали, па су свуд цртали тако брда, села, вароши, реке. И то тако исцртано зове се мапа. Ево вам једне мапе. На, њој је назначен Аранђеловац и места око Аранђеловца која су далеко по 1. 9, 3 и 4 сата. Ајд да сравнимо нашу мапу што смо радили на брду н